Zaharova: Situacija na frontu je za Zelenskog monstruozna i katastrofalna

Foto: EPA

Situacija na frontu za ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog je monstruozna i katastrofalna, neće pomoći ni izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućnosti slanja vojske u Ukrajinu. Kazala je to službena predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u eteru radio postaje Sputnik.

"Situacija na frontu za kijevski režim je monstruozna, katastrofalna. Ništa ih ne može spasiti: ni otvorene laži s minimiziranjem gubitaka ni samohvalisanje", rekla je Zaharova. "Ljudi shvaćaju da su bili izdani i prevareni. I u ovoj pozadini potrebna je nekakva svijetla, s njihove točke gledišta, snažna izjava koja bi nekako malo inspirirala ljude u redovima Oružanih snaga Ukrajine, u redovima ukrajinskih građana koji se tjeraju na klanje, da će im inozemstvo pomoći", dodala je.

"Je li ta izjava postigla učinak? Upravo suprotno", istaknula je ruska diplomatkinja.

Zaharova je dodala da je u pozadini Macronovih izjava bilo mnogo izjava predstavnika zemalja NATO-a i njegovih struktura da ni na koji način ne razmatraju slanje trupa u Ukrajinu. "Signal je bio upravo suprotan - da su izdali Ukrajinu i da će je nastaviti koristiti i izdavati", rekla je.

Macron je 26. veljače rekao da je na sastanku u Parizu, na kojem su predstavnici dvadesetak zapadnih zemalja razgovarali o daljnjoj potpori Ukrajini u sukobu s Rusijom, pokrenuta tema o mogućem slanju kopnenih snaga zapadnih zemalja u Ukrajinu. Prema njegovim riječima, sudionici nisu postigli konsenzus o ovoj temi, ali se takav scenarij ne može isključiti u budućnosti.