Zaharova: Zapadni veleposlanici se miješaju u ruske poslove i izvode "predstave"

Foto: EPA

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je danas da se zapadni veleposlanici miješaju u unutarnja pitanja Rusije i da takvo ponašanje izaziva pitanja o njihovim aktivnostima u zemlji.

Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962., a predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da riskira izazivanje nuklearnog rata ako zapadne trupe budu poslane da se bore u Ukrajini.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao u ponedjeljak da su se zapadni veleposlanici Europske unije odbili sastati s njim radi razgovora uoči predsjedničkih izbora u Rusiji, koji se održavaju od 15. do 17. ožujka.

Zapadni veleposlanici nisu odmah reagirali na njegovu izjavu.

Zaharova: Zapadni veleposlanici se miješaju u ruske poslove i izvode "predstave"

Na pitanje voditelja ruske državne televizije Vladimira Solovjova razumiju li veleposlanici EU svoju funkciju, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da je njihovo odbijanje susreta s Lavrovom izazvalo pitanja o njihovoj ulozi.

"Zaista se kod svih postavlja pitanje što oni rade i zašto, kako tumače svoje ponašanje na području naše zemlje ako ne obavljaju svoju najvažniju funkciju", rekla je Zaharova.

Voditelj je istaknuo da su veleposlanici EU prisustvovali pogrebu oporbenog političara Alekseja Navalnog 1. ožujka, kojeg je proglasio njihovim agentom. Navalni, čija je smrt u arktičkoj zatvorskoj koloniji objavljena 16. veljače, uvijek je poricao da je zapadni agent.

Zaharova je rekla da takvo ponašanje pokazuje da se zapadni veleposlanici u Moskvi miješaju u ruske poslove i izvode "predstave" umjesto da rade svoj diplomatski posao.

Zaharova: Njemački novinari će morati napustiti Rusiju ako budu poduzete mjere protiv ruskih novinara u Njemačkoj

Ona je također kazala da će njemački novinari morati napustiti Rusiju ako Berlin poduzme mjere protiv ruskih novinara u Njemačkoj.

Rusija je jučer pozvala njemačkog veleposlanika u ministarstvo vanjskih poslova. Veleposlanik Alexander Graf Lambsdorff dobio je prigovor zbog, kako je Moskva rekla, pokušaja Berlina da ograniči aktivnosti ruskih novinara u Njemačkoj.

"Ako dotaknu ruske dopisnike i dovedu svoje planove do kraja, njemački novinari će napustiti Rusiju", rekla je Zaharova.