Zaključak Senata Sveučilišta: Zakon je takav da ga nije moguće popraviti amandmanima

VLADA Republike Hrvatske 21. lipnja 2011. prihvatila je i Saboru uputila prijedloge Zakona o sveučilištu, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o znanstvenoj djelatnosti.

Na ove je prijedloge sveučilišna zajednica tijekom proteklih mjeseci iznijela mnogobrojne primjedbe. Zaključke Senata sa sjednice održane 5. srpnja 2011. donosimo u cijelosti:

Na sjednici održanoj 10. svibnja 2011. Senat Sveučilišta u Zagrebu zaključio je da oni nisu prikladni za zakonodavnu proceduru i zatražio da se zakonodavstvo u ovom području utemelji na strategiji razvoja visokog obrazovanja i znanosti koju prethodno treba izraditi. Na osnovi ovih zaključaka Senat i druga sveučilišna tijela poduzeli su niz daljnjih koraka kako bi upozorili na neprihvatljivost ovih zakonskih prijedloga, kao i na opasne posljedice za cijeli istraživački i visokoobrazovni sustav koje bi bile prouzročene njihovim prihvaćanjem.

Na sjednici Senata održanoj 2. lipnja 2011. ministar znanosti, obrazovanja i športa se suglasio s potrebom izrade nacionalne strategije, ali je ostao pri stavu da postojeći prijedlozi ipak trebaju biti upućeni u saborsku proceduru. Senat je ponovio da ne dijeli taj stav, ali je u znak spremnosti na dijalog pristao osnovati radnu skupinu koja će, u kontekstu rada na izradi nacionalne strategije, s predstavnicima MZOŠ-a analizirati nacrte zakona i na njih pristigle primjedbe, uspostaviti primjereni dijalog o dijelovima predloženih nacrta koji se mogu uključiti u polazišta za izradu strategije te raditi na iznalaženju rješenja prihvatljivih akademskoj zajednici.

Na sastanku s tom radnom skupinom ministar je zatražio da ona predloži amandmane koji bi prijedloge zakona učinili prihvatljivim. Ministar je bio dobro upoznat s činjenicom da radna skupina nije ovlaštena to učiniti, budući da je Senat u više navrata zaključio da se predloženi tekstovi ne mogu popravljati na taj način. Nakon što je radna skupina podsjetila ministra da ona ne može predložiti amandmane koji bi tekst učinili prihvatljivim Sveučilištu, sastanci radne skupine i predstavnika Ministarstva više se nisu sazivali.

Vlada je prijedloge, koje je pripremio MZOŠ, uputila u saborsku proceduru bez ikakvog očitovanja na mnogobrojne kritičke osvrte i stručne primjedbe koje je u protekla dva mjeseca uputila akademska zajednica.

Ministarstvo je i time pokazalo nespremnost na minimalni dijalog sa sveučilišnom zajednicom.

Slijedom svega navedenog, Senat donosi sljedeće zaključke:

Sadržaj prijedloga Zakona o sveučilištu, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o znanstvenoj djelatnosti takav je da nisu trebali biti upućeni u saborsku proceduru. Način njihove pripreme i upućivanja u proceduru takav je da ih u nastavku takve procedure nije moguće popravljati i učiniti prihvatljivim za akademsku zajednicu.

Ukoliko se sa sveučilišnom zajednicom ne uspostavi puna suradnja na izradi budućeg strateškog okvira u području visokog obrazovanja i znanosti kao preduvjeta za buduće zakonodavstvo, u skladu s propisima Republike Hrvatske i standardima demokratske procedure, odgodit će se početak nastave u akademskoj godini 2011/2012. na Sveučilištu u Zagrebu.

Senat ponovno izražava spremnost Sveučilišta u Zagrebu na suradnju u izradi nacionalne strategije razvoja znanosti i visokog obrazovanja i zakona sastavljenih na temelju takve strategije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.