Zakon zabranjuje sucima da se bave politikom. Pitali smo stručnjake o Kolakušiću

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

SUDAC Mislav Kolakušić već dosta dugo najavljuje da se namjerava politički aktivirati, odnosno kandidirati se na izborima. Sudac Trgovačkog suda, koji već dugo kritizira domaće pravosuđe, smatra da bi baš on mogao Hrvatsku izvesti iz gliba. Jučer je, gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, otvoreno rekao da će predvoditi listu na izborima za Europski parlament. 

Zakon zabranjuje politički angažman

Zakon o sudovima, međutim, sucima zabranjuje politički angažman.

Članak 90. tog Zakona kaže: “Sudac ne smije biti član političke stranke niti se baviti političkom djelatnošću.”

Taj članak citirao nam je SDP-ovac Peđa Grbin koji smatra da Mislav Kolakušić više ne bi trebao biti sudac. I najava kandidature, po njemu, politička je djelatnost koju Zakon zabranjuje.

S Grbinom se donekle slaže i ugledni ustavni stručnjak Branko Smerdel.

Važnije je sudačko radno mjesto

“Ako se namjerava kandidirati, najbolje bi bilo da odmah da ostavku. Međutim, dosad je prevladavalo mišljenje mog kolege Smiljka Sokola da je važnija sigurnost sudačkog posla i da se suci smiju politički angažirati pa tek ako uspiju, da podnose ostavku”, rekao je Smerdel za Index. Smerdel je ukazao i na brojne suce koji su otišli u politiku.

Ne bi bio prvi sudac koji je otišao u politiku

“Sjetite se primjera Ivice Crnića, koji je otišao za ministra u Valentićevu vladu, ili Ranka Marijana, koji je bio pomoćnik ministra u Račanovoj vladi. S druge strane, imamo Ustavni sud koji je napakiran političarima. S treće pak strane, imamo suca Turudića koji je jako politički aktivan”, rekao je Smerdel. 
Upravo je sudac Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, u izjavi za Večernji list ustvrdio da bi pokrenuo stegovni postupak protiv Kolakušića da ovaj radi na njegovom sudu.

“Da je Kolakušić na Županijskom sudu, ja bih pokrenuo stegovni postupak protiv njega jer je nepokretanje postupka razlog za razrješenje predsjednika suda”, rekao je Turudić komentirajući Kolakušićevu najavu kandidature. 

Turudić bi kaznio Kolakušića, ali ne i sebe

"Turudić je posljednji koji bi smio govoriti o tome. Kolika je odgovornost Kolakušića tolika je i Turudićeva, ako ne i veća", rekao je Grbin. Međutim, Ivan Turudić očito ne bi isti postupak pokrenuo protiv samoga sebe.

"Da vam kažem da ne postoji mogućnost da ću biti ministar pravosuđa, lagao bih vam. Ne bi bilo ništa čudno da postanem ministar pravosuđa", rekao je 2015. godine Turudić gostujući na televiziji N1. Otvoreno se tada nudio Tomislavu Karamarku i HDZ-u, što se svakako može tumačiti kao politički angažman.

Štoviše, i prije toga je izlazio iz sudačkog djelokruga. Tako je 2014. godine rekao da nije otišao na proslavu obljetnice Oluje u Knin da ne bi zviždao tadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću. Turudić je i javno posjetio šator u Savskoj koji nije bio ništa drugo nego dugotrajni politički skup. Kolege suci tada nisu previše problematizirali njegov nedvojbeni politički angažman.

Odlučit će DSV

“O sucu Kolakušiću može odlučiti samo Državno sudbeno vijeće. Ne sumnjam da će netko pokrenuti postupak protiv njega”, zaključio je priču o političkom angažmanu sudaca Branko Smerdel.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa već je uvjeren da će DSV smijeniti Kolakušića. Naime, Sessa, čija je izjava puštena u emisiji, izjavio je kako se Kolakušić kao sudac ne može baviti politikom. "Ako to učini smijenit će ga sa sudačke dužnosti Državno sudbeno vijeće", rekao je Sessa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.