Zamjenik karlovačke županice: Stanje na terenu s migrantima je zabrinjavajuće

Ilustracija: EPA

Stanje na granicama Hrvatske i zaoštravanje migrantske krize na vanjskim granicama EU bila je tema emisije Hrvatskog radija U mreži Prvog.

Dejan Mihajlović, zamjenik županice Karlovačke županije, kazao je da je zabrinjavajuće to što politika na najvišoj razini ne čini dovoljno za smirivanje migrantske krize te da politika na lokalnoj razini ne može puno.

Načelnik Uprave za granicu MUP-a Zoran Ničeno komentirao je incident na granici s BiH od prošlog tjedna prilikom kontrole državne granice. Kazao je da je nakon tog događaja proveden očevid s hrvatske strane. Podsjetimo, prošlog tjedna blizu Slunja su iz skupine migranata ispaljeni hici prema hrvatskim policajcima.

"Obišao se teren i sa strane BiH, pronašle su se osobe koje su tada bile na tom području, po našim saznanjima oko 80 migranata. Očevidom s hrvatske strane nisu pronađeni materijalni tragovi pucanja, a kriminalističko istraživanje provodi se i dalje te se nadamo da ćemo doći do nekih podataka koji bi mogli reći nešto o izvršiteljima", rekao je Ničeno.

"Podižemo snage na tom području i jačamo zaštitu granice"

Ničeno je istaknuo da prema informacijama koje ima policija postoji mogućnost da je riječ o krijumčarskom sukobu migranata. 

"Nakon prvih sastanaka u Slunju sukladno analizi rizika podižemo snage na tom području i jačamo zaštitu granice, jačamo mogućnosti registriranja tih osoba koje uspiju nezakonito prijeći jer najveći dio onoga što građani vide kao migrante su osobe koje su registrirane i koje su zatražile međunarodnu zaštitu", rekao je Ničeno.

Dodao je da su nezakoniti prelasci granica u blagom padu u odnosu na lani.

"Stanje na terenu s migrantima je zabrinjavajuće"

Mihajlović je naveo da je stanje na terenu s migrantima zabrinjavajuće iz više razloga. Istaknuo je da se stanovništvo osjeća nesigurno. 

"Migranti se kreću u sve većim brojevima. Policija nastoji odraditi svoj posao u najboljoj mogućoj namjeri i na najvišoj razini, međutim brojevi su takvi da je pitanje koliko hrvatska policija ima kapaciteta za to. Zabrinjavajuće je to što politika na najvišoj razini ne čini dovoljno za smirivanje migrantske krize te da politika na lokalnoj razini ne može puno. 

S razine Ministarstva dolaze instrukcije, donose se odluke da se pri tome lokalnu politiku i ne konzultira, regionalnu se obavještava i to je to. Ljudi su nezadovoljni, nesigurni i boje se za svoju sigurnost.

Slučaj na granici s Bosnom i Hercegovinom izoliran je slučaj i da se takvim događajima ne treba pridavati posebna pažnja. Više pažnje treba posvetiti velikom broju nelegalnih ulazaka. Hrvatska policija mora biti u stanju osigurati granicu", rekao je zamjenik karlovačke županice.

"Migracije za Europu mogu biti razarajuća sila samo ako bi proces ulaska migranata bio izvan kontrole"

Profesor s Instituta za migracije i narodnost Anđelko Milardović komentirao je pojačan pritisak migranata na vanjske granice Europske unije te rekao kako ima niz faktora koji utječu na legalne i ilegalne migracije. Kaže da su faktori ekonomski, politički, klimatski, religijski i još mnogi drugi. 

"To je nešto s čim se Europa suočava uz napomenu da to suočavanje postaje sve više racionalizirano u obliku kontroliranih migracija. Migracije za Europu mogu biti razarajuća sila samo ako bi proces ulaska migranata u Europu bio izvan kontrole. 

Od 2015. godine pa do danas europska politika što se tiče migracija i azila evoluirala je na poziciju upravljanja migracijama. Koncept upravljanja migracijama je jedino što može doprinijeti stabilnosti i sigurnosti. 

Problem u upravljanju migracijama je ne do kraja usklađena politika i interesi članica Europske unije kao cjeline. Postoje zajednička načela za upravljanje, a opet svaka država upravlja prema tim načelima u skladu sa svojim interesima. Prema projekcijama bi do 2050. Europa mogla doživjeti demografski slom", rekao je Milardović gostujući u emisiji U mreži Prvog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.