Zašto bi se HDZ gnjavio s kampanjom kad jednostavno može dati naš novac penzionerima

Foto: Pixsell/Damir Spehar

BLIŽE se lokalni izbori. Praktično su tu pred nama, u svibnju. Međutim, oko njih se Plenkoviću i HDZ-u pojavio mali problem. Kao prvo, na snazi su epidemiološke mjere. Ne možeš se pojaviti u službenoj limuzini na lokalnoj zabavi i dijeliti besplatni grah. 

Drugi problem je što u velikim gradovima stoje očajno loše, a kandidate kao da su birali za snimanje remakea Malnarove Noćne more. Satiričke stranice ostaju bez klikova jer nitko ne uspije smisliti išta upola smiješno u odnosu na ono što HDZ-ovci lupaju misleći da govore ozbiljno.

Treći problem, manji gradovi i općine te županije. Tamo mnogobrojni lokalni šerifi imaju poteškoća jer neki su u aferama do grla, drugi nemaju više gdje nekoga zaposliti, treći nemaju više ništa za predizborno asfaltiranje jer ljudi već skrivaju vrtove i povrtnjake u strahu da im optimističan načelnik ne uleti s bagerom i sve asfaltira. Dodatno, u pola gradova i općina skoro više nema ni tko glasati jer se sve što se moglo raselilo.

Ni na nacionalnoj razini ne ide bolje. Cjepivo dolazi presporo, Hrvatska strpljivo pazi da se nekome unutar EU birokracije ne zamjeri. Zagreb se gotovo nije ni počeo obnavljati, fasade još uvijek padaju po ljudima. Ekonomija je u raspadu - nakon što su desetljećima tjerali ljude na turizam, turizma sad nema. Njemački statistički podaci govore o daljnjem iseljavanju Hrvata, a bolnicama prijeti ili je u tijeku prestanak isporuke lijekova - začudo, "poslovni model" gdje se ne plaća dobavljačima za isporučenu robu nije održiv. Govorimo o raspadu nečega što je nekada podsjećalo na potencijalno uspješnu državu.

Kako najlakše pokupiti glasove? Našim novcem

U svemu tome Plenković se sjetio kako najlakše pokupiti glasove na lokalnim izborima. Oporbe se ionako ne mora previše plašiti, SDP-a nema nigdje, liberalnih stranaka ima više nego što je liberala uopće, a desnica se gubi u propalim ideološkim pričama. Potrebno je samo malo pogurati neku društvenu kategoriju da iziđe na izbore jer većini je ionako puna kapa i uopće ih izbori ni ne zanimaju niti se itko potrudio zainteresirati ih. Ako živite izvan četiri velika grada - tko su ono uopće vaši kandidati?

Rješenje je jednostavno. "Predstavnici Matice, Sindikata i Stranke umirovljenika dogovorili su u ponedjeljak u vladi isplatu covid-dodatka za umirovljenike koji će obuhvatiti 850.000 korisnika te neće biti oporeziv ni predmet ovrhe, a isplata kreće krajem travnja", objavila je jučer Hina. Iznosi su jednokratni, ovise o mirovini. Oni s najnižim mirovinama dobit će 1200 kuna jednokratno, tko ima, primjerice, "velikih" 3500 kuna mirovine dobit će 400 kuna. Ponavljamo. Jednokratno. Par tjedana pred izbore.

Ništa u državi ne funkcionira, ali HDZ je izmislio "covid-dodatak" za penzionere

Dok praktično ništa u državi ne ide kako bi trebalo, dok se baza onih koji plaćaju doprinose za mirovinsko smanjuje, a sve što uopće funkcionira - funkcionira samo zbog osobnog angažiranja nekih ljudi, dijeli se "covid-dodatak". Nešto što dakle nije nikakvo povećanje mirovine, već samo jednokratna pomoć koja će biti brzo potrošena. U cijeloj priči nitko ne govori hoće li se svi ti ljudi koji su primarni korisnici zdravstvenih usluga imati čime i gdje liječiti, što je s radnicima koji bi im trebali plaćati buduće mirovine… Što je s njihovim ionako malim mirovinama u budućnosti?

Našlo se nekoliko stotina milijuna kuna i ubacilo u sustav par tjedana pred izbore. Umirovljeničke udruge i stranke su tu milostinju rado prihvatile, nadajući se da će premijer biti i dalje široke ruke za pokoji poklon, kada baš ništa, od niskih mirovina do plaćanja lijekova, ne može sustavno riješiti.

Plenković je u pravu - dobit će glasove

I znate što? Plenković je u pravu. Zbog ovog "poklona", gdje se izravno dijeli novac pred izbore, mnogi će izići na izborno mjesto i zaokružiti HDZ i HDZ-ovog kandidata za načelnika, gradonačelnika, župana, gradska i općinska vijeća, županijske skupštine… Od onih drugih, koji ne padaju na ovakve jeftine igre, mnogi se razočarano neće ni pojaviti na izborima.

Osim u par velikih gradova, HDZ će briljirati na lokalnim izborima, a cijena nije baš velika, nekih 600 milijuna kuna. Našeg novca, naravno. Nakon toga, kada HDZ-ovci zasjednu gdje već sve mogu, podijele i upravna vijeća ustanova i nadzorne odbore lokalnih firmi - ništa se neće promijeniti. A zašto i bi? Naći će se pred naredne izbore opet za neki dodatak od 400 kuna. Plenkoviću dobro, HDZ-u dobro, a umirovljenicima isto valjda dobro, inače ne bi bili u velikom broju vjerno glasačko tijelo HDZ-a. Pa zašto bi se uopće išta u ovoj zemlji mijenjalo? Vidite kako je sve super. Svi su dionici, kako bi se to moderno reklo, sretni i zadovoljni.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.