Zašto je američki dolar ponovno tako snažan?

Foto: Shutterstock

AKO se investitori ove godine slažu oko jedne stvari, onda je to da će američki dolar pasti. Zbog toga je skok vrijednosti dolara od 2% tijekom prošlog mjeseca bio posebno zbunjujući. Inflacija u SAD-u popušta i Federalne rezerve bi u lipnju mogle pauzirati povećanja kamatnih stopa. Dakle, dolar bi trebao biti na putu prema dolje, piše Reuters.

Analitičari kažu da je vjerojatno u igri niz faktora. Niz zabrinutosti - o pregovorima o gornjoj granici javnog duga SAD-a, zdravlju banaka i izgledima globalne ekonomije - učvršćuje poziciju dolara kao sigurnog utočišta. Istodobno postoje neki znakovi da će Fed možda morati ponovno podići stope i da je postoji više tehničkih čimbenika povezanih s pozicioniranjem ulagača.

Indeks dolara - koji vrednuje američku valutu u odnosu na šest drugih valuta - porastao je otprilike 2% od sredine travnja na oko 103, iako je još uvijek pao za oko 10% u odnosu na 20-godišnju najvišu vrijednost od 114.78 iz rujna prošle godine.

Trenutačno glavno objašnjenje valutnih stratega glasi da debakl pregovara oko gornje granice američkog duga zapravo jača dolar. Demokrati i republikanci sve su bliže postizanju dogovora o povećanju limita zaduživanja od 31.4 bilijuna dolara. Ali prijetnja od potencijalno katastrofalnog neplaćanja duga SAD-a ostaje prisutna, u vrijeme kada mnoge banke izgledaju ranjive. Kada se tržišta suoče s takvim zabrinutostima, često kupuju manje rizičnu imovinu poput obveznica, zlata i dolara.

"Nedavno jačanje dolara uvelike je potaknuto povećanom potražnjom za sigurnim utočištima s obzirom na razne nepoznanice", rekla je Esther Reichelt, valutna strateginja u Commerzbanku.

Zabrinjavajući znakovi

Koliko su ozbiljne ranjivosti u regionalnim bankama SAD-a i što bi moglo biti posljedica eskalacije sukoba oko gornje granice duga SAD-a? Neki zabrinjavajući znakovi o globalnom gospodarskom rastu također mogu pridonijeti bijegu kapitala u sigurno utočište. Podaci iz Kine ovog tjedna pokazali su da je njezino gospodarstvo u travnju bilo lošije od očekivanog.

Alvin Tan, voditelj azijske FX strategije u RBC Capital Markets, sumnja u argument sigurnog utočišta. Kad bi ulagači bili zabrinuti, vrijednost dionica bi padala, rekao je Tan. U stvarnosti indeks S&P 500 je nepromijenjen od sredine travnja i porastao je za više od 8% ove godine.

Tan kaže kako postoji zabrinutost da Federalne rezerve još nisu obuzdale inflaciju. Istraživanje Sveučilišta u Michiganu objavljeno prošli tjedan pokazalo je da su inflacijska očekivanja potrošača u svibnju porasla na petogodišnji maksimum od 3.2%, podižući prinose na obveznice i dolar.

Investitori trenutačno očekuju da će američka središnja banka naglo smanjiti kamatne stope krajem ove godine kako recesija uzima maha, no Tan je skeptičan: "Postoji šansa da bi kamatne stope u SAD-u mogle porasti".

Drugi analitičari smatraju da su u igri takozvani tehnički čimbenici. Investitori su imali veliko povjerenje u dolar. Neto kratkoročne oklade hedge fondova i drugih spekulanata prošlog su tjedna iznosile 14.56 milijardi dolara, pokazuju podaci Komisije za trgovanje futuresima, što je najveća takva pozicija od sredine 2021. godine.

Takvo pozicioniranje može pomoći u poticanju vrijednosti dolara. Ako dolar malo poraste, neki investitori mogu biti prisiljeni zatvoriti svoje kratkoročne pozicije kupnjom dolara, što onda povećava njegovu vrijednost.

"Dolarom se iznimno mnogo trguje. To je tehnički pokazatelj. Ali jednostavan tehnički pokazatelj govori kako je vrlo netipično očekivati pravocrtni pad dolara", rekao je Chester Ntonifor, FX strateg u BCA Researchu.