Zašto je opozvan helikopter koji je išao spasiti stradale? Banožić zatražio istragu

Foto: Facebook HVZ

MINISTARSTVO obrane najavilo je istragu o tome je li bilo propusta pri opozivu helikoptera koji je jučer prvo poslan prema unesrećenima u avionskoj nesreći na Braču, a zatim, nakon 15 minuta, vraćen nazad.

>> FOTO Ovo je Cessna koja se srušila na Braču, objavljene slike s mjesta nesreće

 

Jučer se na Braču srušio sportski zrakoplov Cessna kod Pustinje Blaca. U avionu su se nalazili pilot i dva putnika koji su u padu ozlijeđeni. Iako je sve prošlo dobro, treba reći da se dogodilo nešto što se nije dogodilo nikad prije.

Inspektorat će utvrditi je li bilo propusta

Netko je iz nepoznatog razloga odlučio da se helikopter koji je poslan prema unesrećenima na Braču vrati samo 15 minuta nakon uzlijetanja. Danas je stigao odgovor Ministarstva obrane.

>> Šef HGSS-a: Helikopter je krenuo po ozlijeđene na Brač, netko je naredio da se vrati

"Za korištenje i pomoć Oružanih snaga Republike Hrvatske u traganju i spašavanju postoje propisane procedure Glavnog stožera OS RH koje provodi Hrvatska vojska i kojima je definiran način na koji se angažiraju snage, kao i redoslijed i odgovornost svih sudionika. Navedene procedure uključuju i zahtjev za angažiranje zračnih snaga putem Operativnog centra civilne zaštite. 

Ministar obrane zatražio je od Inspektorata obrane da utvrdi je li u ovom slučaju bilo otklona u Hrvatskoj vojsci u odnosu na propisane procedure Glavnog stožera OS RH", stoji u odgovoru Ministarstva obrane.

"Nikome nije jasno zašto je opozvan helikopter"

Dakle, sad je na inspekciji da utvrdi tko je kriv za ovaj propust, o kojem je jučer prvi više rekao šef HGSS-a Josip Granić.

"Nečijom odlukom je taj helikopter vraćen nazad umjesto da pokupi unesrećene osobe kako bi one što prije stigle do bolnice. Mi imamo dežurnu ekipu u Divuljama i ona je odmah poletjela u koordinaciji s HRZ-om. S nosilima i svime što im je potrebno za spašavanje su krenuli i na pola leta su opozvani nazad", ispričao nam je Granić.

"To se prvi put dogodilo, nikome nije jasno zašto jer su vatrogasci na terenu čekali helikopter i ljude da se unesrećeni podignu košarom.

Ali na kraju su vatrogasci ozlijeđene morali nositi i voziti do helidroma, gdje ih je pokupio helikopter i odvezao u bolnicu", opisao je Granić što se dogodilo, dodajući da je cijela ekipa konsternirana i da smatraju da se ovakve stvari, iako je sustav velik, ne bi smjele događati. 

Mlitava i spora reakcija

Tko je za to odgovoran? Jučer smo se s tim pitanjem obratili MORH-u, vladi, HGSS-u, Ravnateljstvu civilne zaštite, pa i Vatrogasnoj zajednici jer su vatrogasci aktivno sudjelovali u spašavanju. Doznali smo da takvo što nije bila odgovornost civilne zaštite te je vrlo skoro postalo jasno da odgovore treba tražiti u MORH-u.

I tu dolazimo do osnove problema, a to je spora i mlitava reakcija Ministarstva obrane. U ovom resoru jučer nam se nitko nije javljao na telefonske pozive, kao što isto nije napravio ni ministar obrane Mario Banožić od kojega smo pokušali dobiti pojašnjenje.

Dodajmo da se MORH jučer samo neslužbeno oglasio za Novu TV, poručivši kako su zatražili podatke od kabineta načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, kojega spominju i danas.

>> Šef HGSS-a: Helikopter je krenuo po ozlijeđene na Brač, netko je naredio da se vrati

Jučer smo pisali kako se čini da Banožićevo ministarstvo odgovornost pokušava prebaciti na Roberta Hranja, s kojim je odnos pukao kada je izbio sukob između ministra obrane i predsjednika Zorana Milanovića. Danas su, evo, odlučili odgovoriti na upit, ali su poslali alibi-odgovor jer su tek napomenuli kako će Inspektorat obrane utvrditi čija je odgovornost.

Kako ide procedura....

Podsjetimo, ovdje se radi o transportnom vojnom helikopteru iz Eskadrile transportnih helikoptera i njime upravlja vojska, odnosno MORH. Nakon što HGSS ili Centar 112 zatraže intervenciju, helikopter se šalje iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Zemuniku.

Kad je riječ o padu zrakoplova, za koordinaciju i vođenje potrage zaduženo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a, pa bi i oni trebali dati barem neke odgovore o procesu koji se odvijao. No ono što je sigurno jest da odluke o vojnom helikopteru donosi vojska ili MORH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.