VIDEO Zašto je policija u Berkeleyu pustila Trumpove pristaše da premlate antifašiste?

Foto: Getty Images:

PROSVJEDI protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, održani prošle subote diljem SAD-a, protekli su mirno s jednom upadljivom iznimkom: na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji došlo je do masovne tučnjave ekstremnih desničara i antifašista.

Iako grupa ekstremnih desničara koji su došli u Berkeley kako bi iskazali podršku Trumpu tvrdi da su pribjegli nasilju u samoobrani, njihove objave na društvenim mrežama potvrđuju da je njihova početna namjera bila započeti nerede.

Desničari planirali nasilje

Kako je David Neiwert iz antirasističke organizacije Souther Poverty Law Center napisao u objavi na blogu, "organizatori i pristaše su na društvenim mrežama nazvali skup 'novom bitkom za Berkeley', odnosno šansom da se osvete za prethodni događaj na kampusu Sveučilišta Kalifornija u veljači za koji smatraju da je narušio slobodu govora konzervativaca: zakazano predavanje 'alternativno-desničarskog' provokatora Mila Yiannopoulosa spriječen je od strane nasilnih 'antifašističkih' prosvjednika".

A jedna tviterašica također je objavila dokaze da su se "alternativni desničari" dogovarali kako unijeti oružje na prosvjed.

U tučnjavi koja je uslijedila 11 ljudi je ozlijeđen, od čega je šestero završilo u bolnici, jedan s ubodnom ranom. Jedan od desničarskih prosvjednika, kasnije identificiran kao Nathan Damigo, snimlljen je kako mučki udara ljevičarsku prosvjednicu.

 

 

21 prosvjednik uhićen, 11 ozlijeđenih

Prosvjed koji su Trumpovi pristaše nazvali i "Danom patriota" već je treći nasilni sukob s Trumpovim prosvjednicima posljednjih mjeseci u Berkeleyu, jednom od najliberalnijih gradova u Americi. Iako je policija ovog puta bila bolje pripremljena i 21 prosvjednika je uhićeno, sukob je ipak izmakao kontroli.

 

 

"Veliki broj tuča je izbio i brojna pirotehnička sredstva su bačena u gomilu. Također postoje brojni izvještaji o papar-spreju upotrijebljenom u gomili", stoji u priopćenju policije Berkeleya.

Berkeley je poznat po znatnoj prisutnosti "antifašista", odnosno mladih ljevičara i anarhista koji su i sami skloni nasilnim metodama prosvjeda protiv desničarskih pojedinaca i organizacija. Dvije suprotstavljene i agresivne grupe na istom mjestu bile su recept za nerede.

Međutim, kako piše Salon, postoji razlog za zabrinutost da će se ovakvo političko nasilje proširiti zemljom. Alternativna desnica je ovim prosvjedom odaslala poruku svojim drugovima da organiziraju slične "smeđekošuljaška" okupljanja s ciljem zastrašivanja i napada na političke protivnike.

A htjela to priznati ili ne, poruku je poslala i policija koja je, unatoč uhićenjima, pustila većinu nasilnih desničara da slobodnu odšetaju s poprišta nereda - uključujući spomenutog Damiga, kojeg je novinar Mother Jonesa Shane Bauer snimio kako slavodobitno odlazi s drugovima.

 

 

Bauer je također snimio svoj razgovor s policijom, gdje ih opominje da nisu bili prisutni iako su tučnjave trajale cijeli dan. "Ok, i?", osorno mu odgovara policajac.

 

 

Poruka koju iz ovoga Trumpovi simpatizeri mogu čuti je ta da mogu bez problema mlatiti anti-Trump prosvjednike, čak i one koji prosvjeduju mirno, i da se ne moraju previše brinuti zbog policijske reakcije.

Šef policije opravdava neuspjeh da zaustavi nasilje

S druge strane, šef policije Andrew Greenwod opravdao je postupanje svojih službenika obrazloženjem da su pokušali spriječiti nasilje "bez da budu uvučeni u kaotičnu gomilu". Osam policajaca također je ozlijeđeno, od čega su neki prijavili oštećenje sluha od bačenih petardi. No i neki policijski eksperti kritizirali gradske vlasti i policiju što nisu napravili više da bi spriječili nasilje.

Hvalisanje i slavljenje ekstremnih desničara na društvenim mrežama i u medijima samo potvrđuje da su ove nerede doživjeli kao svoju veliku pobjedu. Narativ koji desničari promiču je taj da su "ljevičari eskalirali svoj otpor prema Trumpu u doslovni rat, stoga Trumpovi pristaše moraju biti spremni pribjeći nasilju kako bi ih zaustavili", zaključuje povjesničar Rick Perlstein.

"Kao što je bio slučaj s fašističkim nasiljem u prošlosti, krajnja desnica opravdava vlastito nasilje pozivajući se na 'samoobranu'", primjećuje Perlstein.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.