Zašto je zadnjih dana otkriveno toliko objekata nad SAD-om? Ovo je jedan od razloga

Foto: Profimedia

AMERIČKA vojska oborila je leteći objekt nad jezerom Huron uz granicu s Kanadom, rekli su američki dužnosnici, što je treći takav slučaj u posljednja tri dana i tjedan nakon što je nad SAD-om srušen kineski balon.

>> Srušen novi objekt iznad SAD-a

U međuvremenu kanadski istražitelji traže olupinu letećeg objekta koji je američki borbeni zrakoplov u subotu srušio iznad kanadskog teritorija. "Ekipe istražitelja su na terenu, nastoje pronaći i analizirati objekt", izjavio je premijer Justin Trudeau u nedjelju. Nije rekao o kakvom je predmetu riječ, već samo da "predstavlja odgovarajuću prijetnju sigurnosti civilnom zrakoplovstvu". "Sigurnost građana je naš prioritet i zato sam donio odluku da se neidentificirani objekt obori", dodao je.

Sjeverna Amerika je u visokom stupnju pripravnosti u pogledu povrede zračnog prostora nakon što se ranije ovog mjeseca nad Sjedinjenim Američkim Državama pojavio kineski balon. Kina poriče da je služio za špijunažu i tvrdi da se radi o civilnoj istraživačkoj letjelici te je osudila SAD jer ju je prošle subote oborio.

Najmanje dva druga leteća predmeta su srušena iznad Sjeverne Amerike tijekom vikenda, dok su vojni i obavještajni dužnosnici usredotočeni na moguće zračne prijetnje.

Zašto je zadnjih dana otkriveno i srušeno toliko objekata?

Postavlja se pitanje zašto je u posljednjih nekoliko dana otkriveno i srušeno toliko neidentificiranih objekata nad SAD-om.

Jedan od razloga zašto je Sjevernoameričko zapovjedništvo zračno-svemirske obrane (NORAD) posljednjih dana otkrilo toliko objekata mogao bi biti to što je zapovjedništvo nedavno prilagodilo svoja pravila i filtre kako bi bolje uočilo mete koje se sporije kreću i koje djeluju iznad određene visine, rekao je izvor upoznat sa situacijom za CNN.

"Filtri su prošli tjedan podešeni i prošireni, nakon što je na velikoj nadmorskoj visini objekt za koji se sumnja da je kineski špijunski balon prošao kroz SAD i pokrenuo raspravu o sposobnosti Sjedinjenih Država da otkriju i obrane se od bilo kakvih potencijalno prijetećih objekata koji ulaze u njihov zračni prostor", naveo je izvor.

CNN piše da je SAD mogao pratiti putanju kineskog balona prije nego što je ušao u američki zračni prostor, i naposljetku ga srušiti u blizini obale Južne Karoline, velikim dijelom zato što je američka obavještajna zajednica prošle godine razvila metodu za praćenje balona pomoću određenog skupa signala koje emitiraju.

No, NORAD je davao prioritet otkrivanju brzo pokretnih meta ispod određene visine na kojoj prijeteći zrakoplovi ili određeni projektili mogu letjeti. Uže definirani filtri trebali su omogućiti NORAD-u i obrambenim dužnosnicima da bolje procesuiraju masu podataka koja se prikuplja svaki dan, rekao je izvor. "Kad ne bi filtrirali mete koje se sporo kreću, sustavi protuzračne obrane za rano upozoravanje uhvatili bi mnogo buke, poput meteoroloških balona i ptica", objasnio je izvor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.