Ušao u sabor ili ne, Kerumu će se ovi izbori isplatiti

Foto: Screenshot HRT/Index

NAKON nekoliko godina političke hibernacije na lokalnom nivou, sinoć je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum uskrsnuo na nacionalnoj političkoj sceni svojim gostovanjem u emisiji Otvoreno. Tema Otvorenog bili su predizborni aduti iz rukava, što Kerum definitivno jest, jer je samo prije četiri dana najavio svoju kandidaturu za parlamentarne izbore.

>> Show Željka Keruma u Otvorenom. Izdvojili smo najluđe izjave

Otkud kod Keruma odjednom obnovljeni interes za parlamentarne izbore i visoku politiku? 

Kerum je već odradio blitzkrieg po medijima objašnjavajući svoju reaktivaciju u politici nacionalne razine pa je tako u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju izjavio sljedeće: "Izlazimo na izbore u Dalmaciji, mi smo se tu pozicionirali i tu želimo bit vodeći. Nešto ko IDS u Istri, iako se ne bi uspoređiva s njima, ideološki i slično, skroz smo drugačiji. Bit će velika borba, ali mislin da smo bliži narodu od konkurencije, a ove razne blic-stranke ne bi ni komentira."

Kerum: Moj interes je utjecaj na vladu

“Moj interes je Split i Dalmacija: da uđeš u grad ko gospodin, da ne čekaš dva sata, moj interes je utjecaj na Vladu, da da novac za razvoj. Da iman utjecaj gori. Oćemo li surađivat, O.K., napravi to i to. Moj interes je infrastruktura Splita i Dalmacije, pa sve ostalo. Dalmacija šalje golem novac, nešto joj triba i vratit…”, ustvrdio je Kerum, dodavši da je HDZ pametan da bi već s njime dogovorili koaliciju.

>> Kerum se vraća, ide na izbore: Škoro ovdje neće prijeći izborni prag

Za N1 se pak obrušio na najvećeg HDZ-ova protivnika u ovoj predizbornoj kampanji, a to je Domovinski pokret Miroslava Škore koji vladajućoj stranci uzima glasove na desnici.

Napadi na Škoru

Kerum je za Škoru rekao da je "čisti interes" te "blic političar" kojeg je usporedio s Mislavom Kolakušićem.

"Lažu i varaju narod, Škoro nije darovatelj kao ja, uzet će lovu u džep, uzimaju sebi. A sestra i ja smo plaće dali penzionerima", rekao je Kerum koji ne bi imao ništa protiv velike koalicije HDZ-a i SDP-a. “Trebaju se dogovorit i maknit te Kolakušiće, Škore, Most, Žive zidove...", zaključio je.

Kerum se, dakle, na ovim parlamentarnim izborima kandidirao kao navodna treća opcija koja je prvenstveno protiv svih ostalih trećih opcija, dok se suradnji s HDZ-om nada. Tako je govorio i sinoć na HTV-u.

U njegovom nastupu u Otvorenom, punom suludih izjava, Kerum je do kraja ogolio svoje motive, izjavivši da on ganja "Škorine glasove" i da će ako uđe u sabor "koalirati s pobjednicima".

HDZ-ov zec za Škorine glasače

Kerumova Hrvatska građanska stranka (HGS), što je sigurno jedan od bizarnijih naziva stranke u odnosu na politiku koju zastupa, planira se kandidirati u izbornim jedinicama koje su svojevrsne utvrde HDZ-a, a koje su sada ugrožene naletom Domovinskog pokreta. Željko Kerum stoga na ovim izborima funkcionira kao HDZ-ov zec za dio desnih glasača, kako bi se tako oslabio rezultat Škorine ekipe u Dalmaciji.

U Otvorenom je Kerum bio još otvoreniji o svojim motivima.

Na pitanje Mislava Togonala je li HGS regionalna stranka i u kojim će se izbornim jedinica natjecati, Kerum je odgovorio: “Idem u slavonsku, idem u zagrebačku, idem u ovu vanjsku i splitsku i šibensku. Lovim ove najjače Škorine, idem tamo gdje je Škoro.” Togonal je konstatirao da je Kerumu “Škoro trn u oku”, a Kerum je onda pitao: “U kojoj je Škoro jedinici? Je l’ on u petoj? Tu ću ići…” Dodao je da je siguran kako će dobiti više glasova od Škore.

Uostalom, znakovito je što je Kerum uopće pozvan na HTV u Otvoreno, i to kao jedini političar iz Dalmacije, a on se onda u studiju predstavljao kao autentični predstavnik dalmatinskih interesa, čemu se nitko nije suprotstavljao.

Primjer Ante Đapića

Nije to prvi put da HDZ pred izbore iz šešira izvlači nekoga na desnici koji se onda kandidira kako bi se u kampanji prvenstveno bavio HDZ-ovim desničarskim konkurentima, prokazivao ih kao lažnjake i širio o njima dvojbene informacije. 

U prošloj predsjedničkoj kampanji to je bio bivši lider pravaša Anto Đapić, čiji je zadatak bio da otkine Škori dio glasova i tako spriječi ispadanje Kolinde Grabar-Kitarović već u prvom krugu. Đapiću je pak godilo da ponovno dobije medijski prostor na nacionalnoj razini, s obzirom na to da ga većina medija s pravom ignorira kao političkog mrtvaca, ali operacija nije bila pretjerano uspješna te je Đapić dobio mizeran broj glasova, daleko manje od 10 tisuća koliko je potpisa potrebno za kandidaturu.

Kerum ne treba osvojiti ni neki impresivan broj glasova niti prijeći izborni prag od 5 posto da bi naštetio Škori. S obzirom na D’Hondtovu metodu raspodjele glasova, tisuću glasova gore ili dolje može značiti mandat manje ili više u saboru. 

HDZ i Kerum su u koaliciju i u Splitu i u županiji

Koji je pak Kerumov interes u svemu tome? Sam ga je otkrio, ističući poziciju njegove stranke u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"Već dvanaest godina u Splitu smo vodeća stranka po broju mandata u Vijeću, a to su tri izborna ciklusa: znači HGS je ima 25 vijećnika, HDZ 19 i SDP 17, jedan gori-doli. A u Splitsko-dalmatinskoj županiji smo drugi. Lideri smo u 10. jedinici, imamo čime na izbore…", pohvalio se u nedavnom intervjuu.

Dodjela koncesija

Činjenica je da je Kerum u koaliciji s HDZ-om u Splitu te da od toga ima koristi.

Najpoznatiji je primjer koncesija za splitsku plažu Bene koju je dobio Kerumov nećak Igor Sapunar, čiji je pak otac Petroslav Sapunar predsjednik županijske skupštine i potpredsjednik HGS-a. 

>> Inspekcija naredila rušenje objekta Kerumova nećaka, Županija odbija

Kerum se pak drži svoje strane dogovora s HDZ-om, što se moglo vidjeti 2017., kada se odlučivalo o koncesiji za plažu Zlatni rat, što se pretvorilo u još jedan skandal. Kerum je tada podršku svoje stranke spornoj odluci ovako objašnjavao: "Mi smo već osam godina u koaliciji s HDZ-om i dogovor se mora poštovati."

>> ZLATNI RAT Ministarstvo mora krenulo u nadzor dodjele koncesije tvrtki bliskoj HDZ-u

Unatoč tome što se Kerum i HDZ-ov splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara osobno ne podnose i direktno ne komuniciraju, koalicijska suradnja HDZ-a i HGS-a savršeno funkcionira i u gradu Splitu i u županiji.

Dobri odnosi Plenkovića i Keruma

Znakovito je i da premijer Andrej Plenković i Željko Kerum gaje odlične odnose. Tako su se prošle godine našli u Splitu, nakon čega je Plenković ovako opisao sastanak: "Bilo je odlično, popili smo kavu i razgovarali o svemu što je dobro za Split - sve je bilo dobro." Kerum se pak više puta pohvalno izjašnjavao o Plenkoviću.

>> Plenković: Sastao sam se s Kerumom na kavi, bilo je odlično

>> Kerum o Plenkoviću: On dovodi Angelu Merkel, a konkurencija Pamelu Anderson

Kerum i HDZ su odavno našli zajednički jezik, a Kerumu sigurno ne bi smetalo da dođe u poziciju osiguravati HDZ-ovu buduću saborsku većinu s jednim ili dva zastupnika. Ako pak Kerum krahira na parlamentarnim izborima, ostaju mu pozicije u županiji i Splitu te HDZ kojemu je učinio još jednu uslugu za koju se onda valja odužiti. 

U svakom slučaju, za Željka Keruma je ovo win-win situacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.