Zašto Rusija troši toliko dronova u Kijevu? "Ima dva cilja"

Jutrošnji ruski napad na Kijev 14. je napad na glavni grad Ukrajine ovog mjeseca. Ukrajinski dužnosnici procjenjuju da je Rusija rano jutros poslala više od 50 jurišnih dronova prema glavnom gradu. Veliku većinu uništila je protuzračna obrana, a čini se da su žrtve i šteta minimalne, sudeći prema gradskim vlastima.

Zašto onda Rusija ulaže toliko truda za tako ograničene rezultate? CNN piše da se ustvari radi o jeftinim napadima te da Rusi imaju dva cilja.

Prvo, bespilotne letjelice Shahed iranske proizvodnje jeftin su način da se Kijevu, koji je veći dio prošle godine bio pošteđen utjecaja ruske invazije, nanese barem malo boli. Rusija je kupila stotine takvih bespilotnih letjelica, koje koštaju otprilike 20 puta manje od projektila.

Nanijeti psihološku štetu

Ova bol je psihološka koliko i fizička. Noćni napadi šalju tisuće ljudi u skloništa i podrume. Prozori su razbijeni, ruševine padaju po ulicama. Od početka invazije sirena za zračnu uzbunu u Kijevu je uključena kumulativno 887 sati. Najbliža povijesna paralela mogla bi biti nacistička upotreba krstarećih projektila V2 "doodlebug" protiv Londona na kraju Drugog svjetskog rata, stoji u analizi CNN-a.

Napadi su se dogodili tijekom noći, dok se glavni grad Ukrajine pripremao za proslavu Dana Kijeva, obilježavanja osnutka grada prije više od 1500 godina. To vjerojatno nije slučajno. Međutim, sve ukazuje na to da je, unatoč iscrpljenosti, stav gradskog stanovništva o vlasti i invaziji ovakvim napadima više otvrdnuo nego oslabio.

Oslabjeti protuzračnu obranu

Viši cilj ruske strane u slanju valova Shaheda vjerojatno je taj da istroši ukrajinsku protuzračnu obranu i natjera ju da troši oskudno streljivo na rojeve dronova.

Višestruki izvještaji u proteklih nekoliko mjeseci, uključujući procjene u procurjelim američkim vojnim dokumentima, upućivali su na kritične nedostatke u slojevitoj protuzračnoj obrani Ukrajine, posebice jer je njezin sustav S-300 iz sovjetske ere degradiran i postaje sve teže pronaći streljivo za takve sustave.