Zašto nema bjelačkih terorista na Trumpovom popisu napada? "To je drukčije"

 Foto: Facebook

POPIS terorističkih napada koji je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila kao opravdanje njegove tvrdnje da mediji ne pokrivaju terorizam samo je produbila nevjericu njegovih kritičara.

>>Bijela Kuća objavila popis 78 napada o kojima mediji navodno nisu izvještavali, među njima i napad u BiH

>> Terorist iz Quebeca: Desničarski internet-trol, fan Trumpa i Le Pen i mrzitelj izbjeglica

Osim što su na popisu poznati teroristički napadi o kojima su izvještavali praktički svi svjetski mediji, poput onih u Parizu, Bruxellesu ili Orlandu na Floridi, samo teroristički napad navedenih na popisu imaju manje od 50 rezultat na Google Newsu.

No osim toga, vrlo je upadljivo da su svi teroristički napadi na popisu izvedeni od strane muslimanskih ekstremista. Drugim riječima, za nijedan od njih počinitelj nije bijeli nacionalist, kršćanski ekstremist ili islamofob.

Zašto Trump ne govori o napadu na džamiju u Quebecu?

U skladu s tim, novinarka CNN-a Alisyn Camerota uputila je u intervjuu s republikanskim kongresnikom Seanom Duffyem iz Wisconsina pitanje: "Zašto predsjednik ne govori o bijelim teroristima koji su pokosili šest muslimana koji su se molili u džamiji u Quebecu?"

A evo što je Duffy odgovorio: "Ne znam, ali samo bih vam rekao da postoji razlika. Nemate grupu kao što je ISIS ili al Kaida koja inspirira napade širom svijeta. To je bio jedan slučaj, Alisyn."

 

 

No to baš i nije istina, na što mu je novinarka i ukazala, navodeći bombaški napad na zgradu savezne vlade u Oklahoma Cityu iz 1995. i masovno ubojstvo u crnačkoj crkvi u Charlestonu iz prošle godine. Oba su počinila "bijeli ekstremisti", istakla je Camerota.

"Dakle, dali ste mi dva primjera, u redu. I u posljednje vrijeme govorimo o jednom primjeru. To je drukčije od cijelog pokreta koji se dogodio kroz ISIS i inspirirao napade", odgovorio je Duffy.

Sedam puta veći rizik od smrti u napadu desnih nego muslimanskih ekstremista

Međutim, kako ističe Thing Progress, prosječni Amerikanac ima čak sedam puta veći rizik da pogine u terorističkom napadu desnih ekstremista nego u onom u kojem su počinitelji muslimani. Štoviše, upravo u Duffyevoj saveznoj državi Wisconsin desničarski terorist je ubio šestoro ljudi u hramu indijskih sikha.

Duffy je također zanemario evidentnu ulogu koju je Trumpova retorika imala u porastu napada i incidenata iz mržnje diljem SAD-a od izbora do danas.

U prethodnom intervjuu za CNN u srpnju prošle godine, Duffy je otvoreno priznao da je fenomen Trumpa u suštini politika identiteta za bijele muškarce. "Postoji pogled koji kaže: 'Mogu se boriti za manjine i za žene', i ako dobijete to, imate ogromnu većinu glasačkog bloka i pobjeđujete. A bijeli muškarci su ostali pomalo zapostavljeni u politici u smislu toga tko govori za njih".

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.