Zastupnica bliska Bandiću popravila auto javnim novcem. Za sve krivi računovođu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DRŽAVNA revizija završila je izvještaj o poslovanju stranaka u prošloj godini. 

Od 44 političke stranke i šest nezavisnih saborskih zastupnika, 20 stranaka i dva zastupnika oglušili su se o naloge i preporuke. Nepravilnosti se uglavnom odnose na manje stranke, a bilo je i nekih koji su o državnom trošku popravljali vlastiti automobil. 

Iz džepova poreznih obveznika stranke su 2019. dobile gotovo 100 milijuna kuna. No taj se novac, pokazala je revizija, nije uvijek transparentno trošio.

U nepravilnostima su prednjačile četiri stranke koje su dobile uvjetno mišljenje i zbog poslovanja i zbog financijskih izvještaja: Blok Umirovljenici zajedno, Neovisni za Hrvatsku, Živi zid i Pametno. Pametno je jedina parlamentarna stranka među njima. U njoj su zaboravili upisati 65 tisuća kuna rashoda, ali i popuniti putne naloge.

Novcem poreznih obveznika popravila automobil

Uz stranke javni su novac kreativno trošili i pojedinci. Najdalje je otišla nezavisna zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, koja je novcem poreznih obveznika popravila vlastiti automobil, piše HRT. Pred kamere nije htjela, no zato je preko telefona poručila da je za sve kriv njen računovođa koji je sve učinio na svoju ruku i kojeg je u međuvremenu otpustila.

"Žao mi je i pomalo neugodno zbog toga", kaže zastupnica i objašnjava kako je do svega došlo zbog neiskustva njenog tadašnjeg knjigovođe, koji, kaže, očito nije na pravi način znao voditi financije nezavisnog zastupnika "Ni on ni ja nismo imali iskustva, kad sam shvatila o čemu se radi, pokušala sam to ispraviti", ustvrdila je.

Poduži je popis činjenica koje zastupnici zamjera Revizija koja u konačnici konstatira da podaci u bilanci i izvještaju o prihodima i rashodima za 2019. ne pružaju objektivnu i realnu sliku njenog financijskog položaja i poslovanja.

Revizija je utvrdila i da joj je u prošloj godini obračunato 55 putnih naloga za službena putovanja (gotovo 50 tisuća kuna), da su za 11 naloga priloženi dokazi kako su nastali, dok za 44 to nije slučaj. Utvrdila je i da nisu priložene isprave kojima se dokazuje da je putovanje stvarno obavljeno te da se troškovi cestarine putem ENC uređaja od 5537 kuna ne mogu povezati s obračunatim nalozima.

Nadalje, naknade za službena putovanja od 15.907 kuna evidentirane su bez ispostavljenih putnih naloga. Zastupnici je u listopadu 2019. isplaćena akontacija za službeni put u Prizren od 3300 kuna koji do konca 2019. nije realiziran.

Lekaj Prljaskaj u prošlom je sazivu sabora bila zastupnica u Klubu s Bandićevom Strankom rada i solidarnosti, a u novom sazivu je u zajedničkom Klubu zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata i nezavisnih zastupnika te zastupnika nacionalnih manjina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.