Zastupnik romske nacionalne manjine: Hrvati ne znaju ništa o Romima, osim da imaju dobru glazbu

Foto: Hina

U DNEVNIKU na N1 televiziji gostovao je saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

On je rekao da su zakoni o nacionalnim manjinama dobri, ali da nedostaje politička volja da ih se provede.

"Već 2013. godine dolazi Nacionalna strategija za Rome, koja je jako dobra. Ne postoji volja za provođenje. Uvijek su sredstva osigurana, ali nemamo odgovornost prema implementaciji i prrema rješavanju programa i strategija koje imamo", rekao je.

Progovorio je i o diskriminaciji i predrasudama koje vladaju prema Romima. Kajtazi smatra da za razbijanje stereotipa ključnu ulogu imaju državne institucije.

"Znamo da Romi ovdje žive već 650 godina, a mi se moramo zapitati koliko smo mi učinili prema Romima, a oni su učinili mnogo za nas. Romi govore jezik većinskog stanovništva, imaju imena i prezimena većinskog stanovništva, a većinsko stanovništvo jako malo zna o Romima, osim da imaju dobru glazbu", rekao je.

Još nije poznato hoće li Romi sudjelovati u ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu ili će i oni bojkotirati.

"Ja sam do unatrag 4 godine svake godine polagao vijenac u ime 12 nacionalnih manjina. Danas smo imali sastanak sa svim legitimnim predstavnicima koji su bili na obilježavanju, a bilo ih je oko 70. Dogovoreno je da će oni imati sastanak sa svojim vijećnicima, nakon čega će donijeti odluku. Ona će biti objavljena u utorak, a mi ćemo postupiti kako odluči većina", kaže Kajtazi.

"Kad je u pitanju 22. travnja, mogu reći da u jasenovačkom proboju nije bilo nijednog Roma, zato što su svi bili pobijeni. Nama je još važniji datum 2. kolovoza, dan sjećanja na romske žrtve u Drugom svjetskom ratu", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.