AFERA PATERGATE

Zataškavanje: Pater Tolj lažno se predstavljao u ime vlade. Nitko ga neće tužiti

Foto: Patrik Macek/Pixsell/123rf

PREMIJER Andrej Plenković neće prijaviti, niti će od predstavnika Styrije u Hrvatskoj, patera Ivana Tolja, tražiti naknadu štete zbog lažnog predstavljanja.

Državno odvjetništvo potvrdilo nam je u odgovoru za Index kako nema elemenata da bi se patera Tolja moglo goniti po službenoj dužnosti, a cijeli rasplet događaja, za sada, ide u prilog slovenskoj verziji koja tvrdi da je Tolj u ime hrvatske vlade tražio od slovenskih novinara da ne objave članak.

No, krenimo redom.

Slovenski mediji objavili su kako je pater Ivan Tolj, predsjednik Styrije Austrija u Hrvatskoj pod kojom djeluju Večernji list i 24sata, u ime hrvatske vlade na toj televiziji i njihovu portalu 24ur pokušao spriječiti objavu priče o hrvatskom špijunu i arbitraži. Televizijska postaja POP-TV objavila je da je hrvatska vlada "preko posrednika" pokušala utjecati na njihovo uredništvo kako ne bi objavili otkriće da iza prisluškivanja u arbitraži stoje hrvatske obavještajne službe.

Tolj nikad nije opovrgnuo objavljenu snimku na kojoj  jasno kaže da govori u ime vlade

Prvo je objavljeno kako je Tolj razgovarao s direktorom jedne multinacionalne medijske kompanije, da bi naknadno bilo otkriveno kako je riječ o Ludu Bammensu, direktoru za Europu američkog investicijskog fonda KKR-a. Iz audiosnimke koja je objavljena, a koju pater Tolj nikada nije opovrgnuo, jasno je kako Tolj kaže da govori u ime vlade.

"Sa mnom nitko nije razgovarao o tome, a kako netko može razgovarati u ime vlade a da pritom nije razgovarao s njezinim predsjednikom. Ja uopće ne znam je li to istina, nemam nikakvih dokaza tko je u pitanju, tko je na telefonu i tko s kim razgovara", rekao je Plenković prije dva dana, kazavši kako pater nije mogao razgovoriti u ime njegove vlade.

Neslužbeno iz vlade: Nema sankcija za patera Tolja

No vlada zbog toga neće kazneno goniti patera Tolja. Naime, vladi smo prije 3 dana poslali upit hoće li prijaviti patera Tolja, no prvo su izbjegavali odgovor zbog "posla oko kineske delegacije", a onda nam neslužbeno potvrdili kako za patera Tolja neće biti nikakvih sankcija. Neslužbeno saznajemo kako bi za vladu i cijeli slučaj ovaj bio "nezgodan" ako bi došao u fazu formalne istrage.

Ni Državno odvjetništvo neće službeno goniti patera Tolja koji se u inozemstvu predstavljao kao član vlade.

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nije pokrenulo postupak s obzirom da kazneno djelo koje navodite u svom upitu nije u važećem Kaznenom zakonu", kažu nam iz DORH-a. Riječ je o članku 328. Kaznenog zakona koji definira lažno predstavljanje. Da bi se neka institucija angažirala oko ovog slučaja, oštećena strana, u ovom slučaju vlada, trebala bi slučaj i prijaviti.

Na kraju sve ostaje na Plenkovićevoj izjavi danoj novinarima u hodniku kako pater Tolj nije pregovarao u ime vlade, odnosno jasno je kako će hrvatske institucije, potpomognute provladinim medijima, napraviti sve da se cijela afera zataška.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.