Zatvor za Maglova: Optuženik za ratni zločin u Kulinama osuđen za šverc autima i šećerom

NEPRAVOMOĆNO je okončan famozni slučaj Maglov. Po drugi put. Gotovo punih 13 godina nakon prve, također osuđujuće presude, nekadašnjeg zapovjednika 73. bojne Vojne policije umirovljenog pukovnika Željka Maglova, nedavno optuženog za ratni zločin u Kulinama, danas su na Županijskom sudu u Splitu osudili na jedinstvenu kaznu od godine dana i tri mjeseca zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti, odnosno, šverca luksuznim automobilima te šećera iz Neuma.

Pošto je većina optuženika riješena nagodbom prije godinu i pol dana, uz Maglova danas su presudu saslušala tek trojica od 15-ak optuženika, koliko ih se svojedobno našlo na optužnici Mladena Bajića. Svi su osuđeni na uvjetne kazne zatvora.

Bajić i Čule požurili pa im Vrhovni sud vratio predmet na ponovno suđenje

Slučaj je prije gotovo 15 godina bio vrlo medijski razvikan. Prvo suđenje je koncem 90-ih vodio Josip Čule, današnji Bajićev zamjenik u DORH-u. Ubrzo nakon početka suđenja jedan od optuženika postao je svjedok te je u takvom svojstvu saslušan prije no što je protiv njega bila donijeta odbijajuća presuda. Postupak se vratio na ponovno suđenje zbog toga, ali i naputka da se utvrdi je li Željko Maglov, kao organizator šverca autima i šećerom, prekoračio ovlasti. Ispalo je da jest. No, dok se to utvrdilo, ali još uvijek ne i pravomoćno, proteklo je poprilično godina tako da su neka djela pala u zastaru.

Zaboravio na upute za korištenje vozila

Maglov je bio odgovorna osoba kao zapovjednik bojne u sastavu Oružanih snaga, odnosno, Ministarstva obrane, obrazložila je predsjednica sudskog vijeća Maria Majić. Ovlasti je prekoračio jer se nije pridržavao Uputa za korištenje vozila u Oružanim snagama te naputka o korištenju nevojnih vozila. Naime, provoz vozila trebao je biti evidentiran, što u slučaju šverca luksuznih automobila iz Zagreba, preko Splita do Posušja u Hercegovini, nije bio.

Po dogovoru sa već osuđenim Rankom Rapaićem, preko granice je prebačeno 20 vozila, sve odreda luksuzne marke, BMW, Audi i Mercedes. Pet ih je zadržala bojna. 

Akcija kolovoz

Vijeće je zaključilo da ne može prihvatiti obranu okrivljenika, koji su se pozivali da su vozila 1997. godine prebacivana po uzoru na akciju Kolovoz 93., kada su uz potvrdu pripadnici Vojne policije plijenili osobna vozila.

Švercom vozila, Rapaiću su na taj način pripadnici 73. bojne Vojne policije priskrbili imovinsku korist od najmanje 30 tisuća kuna, utvrdio je sud.

Preko državne granice uz oznake Vojne policije i upaljenu rotaciju

Tijekom 1997. godine pripadnici Maglovljeve postrojbe bili su angažirani i na švercu šećera iz Neuma. Kao i u slučaju šverca automobila, koristile su se oznake vojne policije i upaljena rotacija, što je omogućilo nesmetani prelazak državne granice. Bilo je dosta nedoumica oko toga koliko je tura iz Neuma odrađeno. Na koncu je sud prihvatio najmanje pet navrata i 40 tona šećera, koji je završio kod Zvonimira Marovića, vlasnika tvrtke Dal-pak. Šećer je prodao na crno po cijeni od najmanje 3 kune za kilogram različitim kupcima, čime je pribavljeno najmanje 30 tisuća kuna protupravne imovinske koristi, samo sud ne zna kome.

"Gadljivo je ovo postalo"

Željko Maglov nije krio svoje razočaranje.

"To je više postalo gadljivo. Ja sa ovim nemam ništa, a ni dokazi ne postoje. Tog šećera nigdje nije bilo. Uzeo sam ja za sebe deset vreća, a ovo sve ostale nema veze s vezom. U to doba ja sam uostalom bio u Japanu s Branko Cikatićem, a postrojba je bila u Konavlima", ogorčen je Maglov, kojem je ovaj kazneni postupak bio tek uvod u natezanje s pravnom državom.

Nakon toga je par puta hvatan s heroinom, a kao kruna svega uslijedila je i nedavna optužnica za ratni zločin u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.