Zatvor za prijetnje ministru, za prijetnje novinarima tapšanje po glavi

Foto: Pixsell/Igor Soban/Facebook

“EVO ti ako sad ovo ništa ne poduzmete ni vi ni Milina mater vam jebem triba vam metak prosvirat kroz glavu jer ovo je moja zemlja i moja hrvatska ja više ne biježim van vas ču sve progonit za časnu i slobadnu hrvatsku”, napisao je Augustin Jozić Tiki na Facebook profilu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. 

>> Božinoviću na Fejs napisao da mu treba metak u glavu pa završio u pritvoru

“Pa ove novinare od indexa treba ubijati…jer sve što je hr…samo blate i čine štetu pa do kad više”, napisao je Stipe Perković Tabak u komentarima na Indexovom Facebooku. 

Prijetio ministru pa sad u pritvoru čeka suđenje

Augustin Jozić Tiki je ekspresno uhićen i pritvoren na mjesec dana. Strah za život ministra Božinovića, koji po zakonu ima policijsku zaštitu, bio je dovoljno jak da se zbog nepismenog statusa pritvori Jozića i da u pritvoru čeka suđenje.

Oprostila mu jer je bio pijan i branitelj

Stipe Perković Tabak nije uhićen. Policajcima je rekao da je bio pijan, da su ga ponijele emocije na rođendan i da je branitelj. Pa mu je zamjenica općinskog državnog odvjetnika Jelena Maraš sve oprostila i odbacila kaznenu prijavu. 

Isti zakon - različite odluke

Za zamjenicu splitskog Državnog odvjetništva novinari Indexa ne predstavljaju skupinu koja se štiti člankom 325. stavak 1. Kaznenog zakona, odnosno njihov način izvještavanja o pojedinim dnevnopolitičkim temama ne predstavlja osobinu skupine u smislu odredbe iz članka 325. Stavak 1. Kaznenog zakona.

Po njoj ni prijetnje nisu bile ozbiljne ni po odredbi zakona koja govori o počinjenju kaznenog djela prema službenoj ili odgovornoj osobi u obavljanju javne ovlasti ili u vezi s njezinim radom ili položajem, ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom. No prema istom opisu kaznenog djela i po frapantno sličnim riječima, Augustin Jozić Tiki je pritvoren u Zagrebu. On je prijetio osobi iz istog članka koji se spominje u odbacivanju kaznene prijave protiv Stipe Perkovića Tabaka.

Ne prijetite ministrima, novinarima slobodno možete

Jednostavno obrazloženje bi bilo da se zakoni u Zagrebu i Splitu različito tumače. Jednostavno, iako opasno. No istina je vjerojatno još opasnija. Ministru unutarnjih poslova se ne smije prijetiti jer je ministar. Novinarima se smije prijetiti. Na koncu, u Hrvatskoj još nijedan ministar nije ubijen ni premlaćen. Što znači da represivne i preventivne službe dobro rade svoj posao. Novinare su i ubijali i premlaćivali. Što znači da službe svoj posao rade odlično.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.