Završen sastanak Trumpa i Kima: "Kim Jong-una pozvat ću da dođe u Washington"

AMERIČKI predsjednik Donald Trump sastao se u demilitariziranoj zoni sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, rukovao se s njim a zatim prešao crtu koja dijeli dvije Koreje, javljaju svjetske novinske agencije.

Time je Trump postao prvi američki predsjednik koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje.

"Prijeći tu crtu je velika čast, veliki napredak je postignut, veliko prijateljstvo je sklopljeno...", kazao je.

On je pješke prešao granicu između Sjeverne i Južne Koreje u selu Panmunjom, gdje je potpisano primirje 1953.

"Ovo je veliki dan za svijet", rekao je Trump na granici dviju Koreja. "To znači da želimo zaustaviti nesretnu prošlost i pokušati stvoriti novu budućnost."

Kim je izrazio nadu da će "prevladati prepreke" u odnosima s Trumpom.

Sjevernokorejski predsjednik izgledao je opušteno i zadovoljno dok je razgovarao s Trumpom.

"Ovo je izraz njegove volje" da radi na novoj budućnosti, kazao je Kim.

Istaknuo je da bi bila velika čast da Trump posjeti njegovu prijestolnicu Pjongjang.

Američki predsjednik pozvao je Kima u posjet Bijeloj kući.

Ovo je treći susret dvojice čelnika od njihova povijesnog summita u lipnju prošle godine i neuspjelog sastanka u Hanoiju u veljači. 

Ovaj susret vjerojatno neće biti dovoljan za rješavanje osjetljivog nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje, ali je simbolički važan za dvije zemlje koje su još prije godinu i pol prijetile jedna drugoj uništenjem.

Trumpova administracija zahtijeva da se Pjongjang trajno odrekne svog nuklearnog programa prije nego što razmotri ukidanje međunarodnih sankcija, što Sjever odbija.

Trump je subotu stigao u Seoul na razgovore s južnokorejskim predsjendikom nakon sudjelovanja na summitu G20 u japanskom gradu Osaki, tijekom kojega je dao iznenadnu ponudu da se susretne s Kimom.

On je istaknuo kako ima "dobar odnos" s Kimom, no da je i dalje dug put do postizanja sporazuma kojim će se okončati sjevernokorejski nuklearni program u zamjenu za okončanje sankcija i trajni mir na Korejskom poluotoku.

Tijek događaja mogli ste pratiti na Indexu

9:50 Kim i Trump su razgovarali gotovo sat vremena.

9:30 Nakon što su Trump i Kim sjeli na razgovor, Trump je rekao kako je ponosan što je prešao granicu.

Zahvalio je Kimu što je pristao na sastanak. "Kada sam na društvenim mrežama objavio poziv na sastanak, pomislio sam - što ako se Kim ne pojavi? Mediji će me razapeti", dodao je.

"Mislim da bi ovo mogao biti povijesni trenutak, mislim da je to zaista i jest. Mislim da odnos koji imamo znači tako puno za tako mnogo ljudi", rekao je Trump.

9:15 "Ako prijeđete preko ove linije bit ćete prvi predsjednik koji je zakoračio na tlo Sjeverne Koreje", rekao je Kim Trumpu prilikom susreta u demilitariziranoj zoni.

Trump je nakon te rečenice zakoračio i stao na sjevernokorejsko tlo.

"Predsjednik Trump je upravo prešao liniju razgraničenja. To ga je učinilo prvim predsjednikom Amerike koji je posjetio našu zemlju. Gledajući ovaj potez, čini se da je ovo izraz njegove volje da riješi sve nesretne događaj iz prošlosti i da krenemo u novu budućnosti".

9:03 Kim nije komentirao Trumpovu najavu poziva. Nijedan sjevernokorejski vođa nije nikad posjetio Ameriku.

8:55 Trump je najavio da će Kima pozvati u Washington. "Sad ću ga pozvati u Bijelu kuću", rekao je Trump prije nego što su se rukovali.

8:51 "Događaju se divne stvari. Sreli smo i sviđamo se jedan drugom od prvog dana", rekao je Trump novinarima.

8:48 Kim Jong-un je došao. On i Trump prošetali su se duž granice, a Trump je postao prvi američki predsjednik koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje. Kim je Trumpu predložio da prošetaju do linije koja dijeli Sjevernu Koreju od demilitarizirane zone. Trump je pristao i kročio na tlo Sjeverne Koreje.

"Ovo je povijesni trenutak", rekao je Kim Jong-un.

"Prelazak preko te linije razgraničenja je velika čast", rekao je Trump dodajući da njega i Kima veže veliko prijateljstvo.

8:41 Trump je u obraćanju američkim i južnokorejskim snagama rekao kako mora završiti svoj govor jer se za 4 minute sastaje s Kimom. 4 minute su prošle, ali Kima još nema.

8:22 "Ovo je prvi put u povijesti da se predsjednici Južne Koreje i Amerike sastanu na ovom području. A još dramatičniji događaj je pred nama. Želim zahvaliti Trumpu na toj odluci", rekao je Moon Jae-in u obraćanju medijima.

8:13 "Ovdje se dogodio veliki sukob, ogroman sukob, smrt je bila svugdje. Sada je ovdje iznimno mirno. Sada je to posve drugačiji svijet.

I moram ponoviti za sve one koji tvrdi da ništa nismo postigli - jesmo. Toliko toga smo postigli", rekao je Trump s pogledom usmjerenim na Sjevernu Koreju.

8:05 Bivša NBA zvijezda Dennis Rodman koji se naziva diplomatom Sjeverne Koreje, poželio je dobar susret "svojih prijatelja" Trumpa i maršala Kima. "Puno vas volim obojicu, želim vam veliki napredak".

Hoće li dogovoriti novi summit?

To će biti treći put tijekom ove godine da se Trump i Kim sastaju, četiri mjeseca nakon njihova posljednjeg susreta na vrhu u vijetnamskom gradu Hanoiu, koji nije donio rezultata.

"Kada će doći do trećeg summita između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje ovisi o tome kakve će promjene donijeti današnji susret", kazao je južnokorejski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za medije s Donaldom Trumpom.

Trump i Moon posjetit će zajedno snažno utvrđenu granicu između dviju Koreja. Trump je želio posjetiti to područje tijekom posjeta Južnoj Koreji 2017. ali ga je gusta magla u tome spriječila.

Moon je ranije kazao kako bi susret i rukovanje između Trumpa i Kima u demilitariziranoj zoni bio povijesni događaj koji bi dao nadu za napredak u njihovom dijalogu.

"To bi bila značajna prekretnica u procesu postizanja kompletne denuklearizacije i trajnog mira na Korejskom poluotoku", kazao je Moon Trumpu.

Kim i Moon održali su svoj prvi, povijesni susret upravo u ovoj zoni prošle godine, a taj je susret prethodio prvom američko-sjevernokorejskom summitu u Singapuru u lipnju prošle godine.

Moon je učinio velike napore kako bi se okončala neprijateljstva između SAD-a i Sjeverne Koreje, igrajući ulogu posrednika u poticanju Sjeverne Koreje da se odrekne nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija i sigurnosna jamstva.

"Rukovanje znači puno"

Ranije je Trump kazao kako i on i Kim žele da do susreta dođe. "To će biti vrlo kratak susret, rukovanje. No to je u redu. Rukovanje znači puno", kazao je Trump na susretu s južnokorejskim poslovnim ljudima, među kojima su bili čelnici Samsunga, Hyundai Motora, Lotte, SK i Poongsan grupe.

On je istaknuo kako ima "dobar odnos" s Kimom, no da je i dalje dug put do postizanja sporazuma kojim će se okončati sjevernokorejski nuklearni program u zamjenu za okončanje sankcija i trajni mir na Korejskom poluotoku.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.