Zbog inflacije je uskrsna košarica najskuplja do sada, računi skočili

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

ZBOG inflacije je sve poskupjelo te se sve više vidi njezin pritisak. U ožujku je iznosila 7.3 posto, što je njezina najveća stopa od ljeta 2008. Najviše je poskupio prijevoz i to za 15 posto, dok su cijene hrane veće za 10, a odjeće za pet posto.

Kako javlja HRT, ovogodišnja uskrsna košarica je najskuplja do sada, a prema procjenama će zbog toga čak dvije trećine građana štedjeti na uskrsnoj kupovini.

Za Uskrs pojedemo oko 1700 tona šunke i desetke milijuna jaja

U domaćim ribarnicama ponuda je raznolika i za svačiji džep. Jedna prodavačica ribe komentirala je da je cijena uvijek ista te da iznosi 150 kuna. Prodavač iz Splita kaže da je riba poskupjela od 15 do 20 posto. 

Osim šunke i jaja na stolu se nađu i francuska salata, pečenka, povrće, sir i kolači pa se brzo samo na to potroši već 400 kuna. 

U velikim trgovačkim lancima su cijene malo niže, ali je velikom broju kupaca draže otići u kupovinu domaćih proizvoda. Rast inflacije ne ide kupcima na ruku, no nisu zadovoljni ni proizvođači jer je proizvodnja skuplja. Zato je rast cijena neizbježan.

Usprkos većim cijenama, ovih dana se troši. Kako javlja HRT, samo od ponedjeljka do četvrtka je broj fiskaliziranih računa za 17 posto veći nego prošle godine. Iznos računa je skoro veći za 40 posto.

Cifre na računima nisu samo odraz povećane potrošnje nego i skupljih proizvoda.