Zbog nenasilnih prosvjeda aktivistici u Saudijskoj Arabiji prijeti smrtna kazna

Screenshot: YouTube

AKTIVISTICA za ženska ljudska prava Israa al-Ghomgham mogla bi postati prva žena osuđena na smrt zbog nenasilnih prosvjeda u Saudijskoj Arabiji, javlja CBS. 

Petorici optuženih aktivista prijeti kazna smrću

Al-Ghomgham je jedna od šest optuženih aktivista za ljudska prava kojima se sudi na Posebnom sudu za kriminal Saudijske Arabije u slučaju za koji odvjetnici kažu da “sadrži nekoliko kršenja međunarodnog ljudskog prava”. Petorici optužnih prijeti osuda smrću, a ovaj posebni sud ima dugu povijest nepoštenih presuda koje su završile egzekucijama, kako navode međunarodni stručnjaci.

Optužena zbog aktivističke borbe za prava šijitske manjine

Al-Ghomgham se nalazi u zatvoru od 2015. godine kad je uhićena zbog aktivističke borbe protiv diskriminacije šijitske manjine u Saudijskoj Arabiji.

Optužena je zbog, između ostalog, skandiranja parola “nećemo biti ponižavani” i “tražimo kaznu za one koji ispaljuju metke”, kako stoji u sažetku odvjetnika za ljudska prava Olivera Windridga.

Specijalni sud osnovan da se bori protiv terorizma, ali se bavi aktivistima

Specijalni sud za kriminal u Saudijskoj Arabiji osnovan je kako bi se bavio slučajevima terorizma, no Windrige kaže “da se fokus suda pomaknuo s osumnjičenih terorista na borce za ljudska prava i protuvladine prosvjednike”.

Optužba krši međunarodna ljudska prava

U sažetku Windrige navodi tri elementa zbog kojih se suđenje može smatrati povredom međunarodnog prava. 

Prvo, ističe da se optužba temelji na priznanju svih šest optuženika, a Saudijska Arabija je poznata po iznuđivanju priznanja na temelju torture i mučenja. Prema međunarodnom pravu, tortura je zabranjena te sve optužbe za takvo djelovanje moraju biti istražene.

Kao drugo, Windrige navodi da su optužbe za nenasilne prosvjede nedovoljne da bi se u okviru međunarodnog prava mogla tražiti smrtna osuda koja se traži za pet od šest optuženih.

I kao posljednje, u sažetku se navodi da su brojni slogani za koje se tvrdi da su optuženi izvikivali blagi te ako se i dokaže da su ih izrekli, po međunarodnom pravu spadaju u dozvoljene oblike izražavanja.

“Po mom mišljenju, specijalni sud nastavlja kršiti odredbe međunarodnog ljudskog prava”, rekao je Windrige za CBS.

Šestero optuženih aktivista naći će se pred sudom ove nedjelje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.