Zbog otkrića afere potjerao Indexovog novinara: Kerum kriv za vrtiće, mora platiti 15 tisuća kuna

SPLITSKI gradonačelnik Željko Kerum osuđen je danas na Prekršajnom sudu u Splitu zbog posla sa prijateljem Ivicom Livajom u aferi vrtići na 15 tisuća kuna kazne. Protiv Grada Splita donijeta je odbijajuća presuda. Nije ga se ni moglo procesuirati jer kao jedinica lokalne uprave mora skrbiti o vrtićima, pojasnila je sutkinja Željka Matkov, koja je zaključila da je Kerum povrijedio Zakon o javnoj nabavi.

Nije bilo žurnosti

Nije bilo žurnosti, kojom je pravdana akcija vrtići, obrazložila je sutkinja Matkov, jer je velik broj neupisane djece u vrtiće aktualan problem već godinama. Neuvjerljivo joj je zazvučala njegova obrana po kojoj su krive ispale stručne službe grada. Istina je da je povjerenstvo osnovano za vrtiće pogrešno uputilo Keruma da postoje elementi žurnosti, no on je morao brinuti o zakonitosti, bez obzira što je na gradonačelničkoj dužnosti bio tek dva mjeseca, zaključila je sutkinja Matkov.  

Kerumu su kao olakotnu okolnost cijenili dosadašnju prekršajnu neosuđivanost za ovakvu vrst djela, jer je u dosjeu ima samo prekršaje iz prometa. Sud je utvrdio blaži oblik krivnje, jer Kerum nije imao izravnu namjeru da počini djelo. Tako je obrazložila sutkinja Matkov premda je upravo Kerum dao nalog službama da se ide u pogađanje posla s prijateljem Livajom i njegovom Taho Keramikom. Ako to nije bila izravna namjera, pitanje je što jest.

Kerum mora platiti i 500 kuna sudskih troškova. Postupak je tako nepravomoćno okončan, a da se optuženi gradonačelnik nije ni udostojio doći do suda.

Podsjetimo, u kolovozu 2009. godine Indexov novinar Dragan Miljuš otkrio je "aferu vrtići"  i Kerumovo pogodovanje prijatelju Ivici Livaji zbog čega se Kerum okomio na našeg novinarai i izbacio ga s press konferencije.

Index optužio za senzacionalizam, novinara da je plaćenik, a Livaju zaboravio?!

Miljuš je pokušao od splitskog gradonačelnika doznati zašto prekida radove, kad tvrdi da je sve čisto i po zakonu. Kerum kao da je ugledao crvenu krpu i toreadora. Otpustio se od kraja.

"Šta uopće postavljaš to pitanje, kad si ti započeja sa temom bezobrazno i sramotno. Ima ovdi 27 izvođača, a tebi je bilo samo do senzacije", nije ni dalje jasno Kerumu što ne valja u poslu sa prikom Livajom.

Pa je li Livaja dobio posao, pa je onda on angažirao druge izvođače, pitali smo Keruma.

"Pa naravno. Netko mora bit šef", ispalio je gradonačelnik kao iz topa. Više strpljenja nije imao. Zna on da je ovo urota i da Index piše protiv njega za nečiji račun?!?

"Više ovdje nećeš uć dok sam ja ovdi, ja ću ti zabranit"

"Ti si po nečijem nalogu za petsto kuna to napisa'. Sram te bilo. Više ovdi nećeš uć' dok sam ja ovdi. Ja ti to kažem, da ću ti ja zabranit, ja sam ovdi šef, za 500 kuna si napravija aferu, nemaš pravo više pričat..." nije se Kerum nikako dao smiriti.

Zašto?

"Ne želim da ti više pričaš! Ovo je grad, ti ovdi nisi šef, ne želim više pričat s tobom, gotovo je, slobodan si... Može li netko drugi pričat..." poprimale su se lagano na licu splitskog gradonačelnika naznake jednog kvalitetnog nervnog sloma.

> Direktna pogodba: Kerum dao prijatelju Ivici Livaji šest milijuna kuna za opremanje vrtića!

> Kerum o vrtićima i pogodbi s Livajom: Jedi govna i šuti majmune glupi!

> Zbog afere vrtići Kerum izbacio Indexovog novinara s presice: Ja sam ovdi šef!

> Kerumovo opravdanje za primitivizam: Indexov novinar je na mene vikao više nego ja na njega

> Video: Pogledajte kako je Kerum poručio svojim biračima da jedu govna!

> Video: Vlajburška monarhija

> HND razmišlja o tužbi protiv Keruma!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.