Zbog petardi vaše dijete može ostati bez prstiju ili očiju, ne kupujte ih

Ilustracija: Goran Stanzl/PIXSELL

DEVETOGODIŠNJEM dječaku kojem je petarda eksplodirala u ruci, zbog čega je ostao bez svih prstiju osim palca, liječnici u operacijskoj sali pokušavaju spasiti šaku.

"Molimo vas da proširite upozorenje. To se nažalost događa svaki Božić. Nama je stradalo dijete. Moglo je i umrijeti i teško je ozlijeđeno. Pazite što imate po ladicama. Treba prenijeti narodu i svim građanima da paze što im djeca rade", kazao je primarijus Milivoj Novak iz KBC-a Zagreb.

"Mi koji se bavimo ozlijeđenom djecom i koji imamo iskustva dugi niz godina teško smo primili ovog dječaka. On će ostati trajni invalid i došao je životno ugrožen zbog nemara. Radi se o ozljedi šake s nemogućim rekonstrukcijama. Čini se da je riječ o sredstvu kakvo se ne koristi s djecom i djeca ga ne koriste", rekao je liječnik. Dodao je i da je dijete bilo ugroženo i s respiratorne strane.

 

"Ostat će sigurno više dana u jedinici intenzivnog liječenja, a ovo što sam kao kirurg radio, sad smo rekonstruirali koštane defekte. Da vidite te slike, izgubili biste volju za ručkom", rekao je Novak.

Policija: Posljedice pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne, posebno kod djece

Danas je policija započela operativnu akciju Mir i dobro, a na konferenciji za medije su upozorili na opasnosti od korištenja pirotehnike..

"Posljedice korištenja pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne, posebno kod djece. Najčešće su to ozlijede prstiju, šake, ruke, oka te nažalost u nekim slučajevima imaju za posljedicu trajni invaliditet", istaknuo je Zlatko Sekačić iz Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od 15. prosinca sve do 1. siječnja, službeno je građanima dozvoljena nabava pirotehničkih sredstava koja su dozvoljena, dok je uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja 2023. godine.

Zakon zabranjuje prodaju petardi kategorije F2 i F3 građanima

Podsjetimo i na ono što o petardama stoji u zakonu koji vrijedi još od 1.1.2021. 

"Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima, a ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama iz stavka 1. ovog članka", stoji u zakonu. 

Dozvoljena je tek kategorija F1, koja uključuje pirotehniku s vrlo niskim rizikom i malom razinom buke, namijenjenu za male vatromete, dozvoljene i u stambenim zgradama.

Petarde kategorija F2 i F3 prema zakonu se mogu prodati tek za pravne osobe, i to one koje prilože dokaz o obavljanju djelatnosti za čije je obavljanje predviđena uporaba pirotehničkih sredstava. 

Petarde iz razreda F2 mogu proizvesti buku do 101 decibela. Petarde razreda F3 su najjače i najbučnije petarde, proizvode buku od čak 120 decibela. Petarde iz oba razreda nose različite nazive npr. Mini Black, Dum Bum, Crna udovica, Dinamit, Zeus, Cezar, Big boss itd.

Redenici se sastoje od više petardi koje su spojene zajedničkim fitiljem. Aktiviraju se redom te eksplodiraju vrlo brzim tempom. Eksplozivni redenici slično kao i petarde, pri eksploziji stvaraju buku i bljesak. Prodaju se pod različitim nazivima, Kalašnjikov, Zmajev rep, Crveni zmaj itd.

Kazne i do 30.000 kuna

Građanin može posjedovati najviše dva kilograma neto mase pirotehničke smjese pirotehničkih sredstava kategorije F1 i/ili F2 i/ili kategorije F3, osim petardi i redenika iz kategorije F2 i F3, kako se navodi u Zakonu o eksplozivnim tvarima.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se građanima starijim od 14 godina, osim u prodavaonicama oružja i streljiva te prodavaonicama pirotehničkih sredstava, prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama te na kioscima tijekom cijele godine.

Dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F1 su bengalske šibice, konfete - bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i sl.

Kazne za građane kreću se od 5000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

Za roditelje djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana je novčana kazna od 1000 do 3000 kuna, dok pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

U Zagrebu nam prošle godine prodali superjake petarde

Prošle godine smo se, nakon dojave čitatelja da neke fizičke trgovine u Hrvatskoj prodaju petarde, i sami uvjerili u to, u trgovini koja se nalazi na zagrebačkoj Trešnjevci. Ondje su nam zabranjene petarde prodali, pa čak i izdali račun. 

Ušetali smo u trgovinu i praktički s vrata, nakon što smo upitali o nekim jačim petardama, zaposlenik trgovine je na pult pred nas izvadio petarde Cobra 8, koje spadaju u kategoriju F3. Riječ je o superjakim petardama, koje su, naravno, zabranjene. 

Pogledajte snimku!

 

Nudio nam petarde sa 120 puta više baruta od običnih

Na pitanje o tome pukne li to jako, zaposlenik je uz smiješak odgovorio: "Buraz, to je jedno 120 grama baruta."

Za usporedbu, takozvane piratice, zelene petarde koje spadaju u kategoriju F2 i ljudima su vjerojatno najpoznatije, imaju manje od grama baruta po komadu. Petarde koje nam je ponudio prodaju se za 200 kuna po komadu.

Na pitanje o nečem slabijem izvadio je novi set velikih petardi s fitiljem. Rekao je da se prodaju po 40 i 60 kuna.

Bez problema nam prodali zabranjene petarde, zaposlenik pitao: Nisi mi došao s inspekcijom?

Dvije potonje nam je na kraju ljubazni djelatnik i prodao, i to bez ikakvih problema. Pitao je tek: "Nisi mi došao s inspekcijom?" Iz toga je posve jasno da itekako dobro zna da je to što radi zabranjeno. U svakom slučaju, odgovor da nismo doveli inspekciju bio mu je dovoljan, pa je čak i izdao račun. 

Na računu ne piše o kakvim se petardama radi, ali su navedene tri (prodane su nam, podsjetimo, dvije), a ukupna cijena iznosi 120 kuna. 

Tko i dalje smije kupovati petarde?

Naručiti se može preko još nekih online stranica, stoga smo se obratili MUP-u da nam objasne tko može kupovati petarde, a tko ne, i kako će tome doskočiti.

"Člankom 62. stavkom 3. Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a budući da su sve petarde razvrstane u navedene kategorije, sve petarde i redenici zabranjeni su za prodaju i korištenje građanima u osobne svrhe", stoji odmah na početku odgovora koji nam je stigao iz MUP-a.

Međutim, dozvoljena je, navode, nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije F2 i F3, koje će se koristiti za potrebe spašavanja ljudi i životinja te u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom i prometu u unutarnjim vodama, kao i u kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivredi te sličnim djelatnostima tijekom cijele godine pravnim osobama, obrtnicima i udrugama.

Oprez prilikom korištenja vatrometa

Kako bi se spriječile teže posljedice, policija redovito podsjeća da se pirotehnika treba kupovati isključivo u prodavaonicama u kojima je njihova prodaja dopuštena i koristiti isključivo prema priloženim uputama i na otvorenom prostoru.

Građanima se savjetuje da ne pokušavaju ponovo aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo u prvom pokušaju te da ne bacaju pirotehniku prema drugim osobama ili životinjama, kao ni na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Vatrogasci upozoravaju kako su vatromet i ostala pirotehnika čest uzrok požara, a njihovo korištenje za posljedicu ima brojne vatrogasne intervencije u novogodišnjoj noći.

Stoga podsjećaju građane da ne ostavljaju dekoracije bez nadzora i ne koriste prskalice u blizini lakozapaljivih materijala, kao što su zavjese i namještaj. 

Također napominju da korištenje petardi i ostale pirotehnike, uz mogućnost izazivanja požara, može izazvati teže tjelesne ozljede, a glasne detonacije mogu imati posljedice na djeci, starijim osobama i životinjama.

Policija poziva građane i da ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari i ostala sredstva.

Životinje se jako plaše vatrometa i petardi

Udruge za prava životinja apeliraju da se, pogotovo za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, izbjegava korištenje petardi i vatrometa upravo zbog uplašenih pasa. Video objavljen na stranici skloništa za životinje u Virovitici prikazuje kako životinje, odnosno psi, reagiraju na pucanje.

"Kada pucate petarde i vatromete, to ovako kod nas izgleda… Ovo je naša bakica Gipsy koja se jako boji", napisali su u opisu snimke na kojoj je vidljivo da se kujica trese zbog petardi, a psi oko nje svi redom laju i zavijaju. 

Kada pucate petarde i vatromete, to ovako kod nas izgleda… 😔 Ovo je naša bakica Gipsy koja se jako boji 💔

Objavljuje Virovitičko sklonište volonteri u Subota, 17. prosinca 2022.

U Rijeci neće biti novogodišnjeg vatrometa

Inače, Grad Rijeka odustaje od vatrometa koji je do sada bio uobičajen dio organiziranog dočeka Nove godine, a dio novca za vatromet bit će preusmjeren udrugama koje skrbe o životinjama, priopćeno je iz riječke Gradske uprave.

"Ovakva odluka donesena je s namjerom da se od negativnih posljedica vatrometa zaštite životinje i okoliš, odnosno svi na koje upotreba pirotehničkih sredstava može ostaviti bilo kakve posljedice te da se novogodišnje slavlje održi u skladu s modernim ekološkim standardima", naveli su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.