Zbog prevare koju je bivši dekan izveo s jahtom, Geodezija mora vratiti 526.000 eura

Foto: RTL Danas

Geodetski fakultet zbog prevare bivšeg dekana mora vratiti 526.237 eura u državni proračun. Ovaj iznos, uvećan za zatezne kamate, odgovara ukupnoj svoti koju je fakultet, na čelu s bivšim dekanom Alminom Đapom, dobio za europski projekt Hidrolab. Koordinirao ga je profesor Boško Pribičević, a zbog sumnje na prevaru, obojica su krajem 2023. uhićena tijekom istrage Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO).

Povrat novca sada je naložila Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), sredinom lipnja jednostrano raskinuvši ugovor kojim su prije nekoliko godina Geodeziji dodijeljena projektna sredstva, javlja Telegram.

Aktualni dekan fakulteta Mladen Zrinjski potvrdio je da su obaviješteni o raskidu ugovora, kao i da tu odluku nisu osporavali. Više od pola milijuna eura moraju vratiti do 17. rujna, do kada će to i učiniti.

Nakon što je razotkrivena afera, tadašnji dekan Đapo priznao je da je brod Mirakul 30, kupljen u svrhu znanstvenih istraživanja, zapravo iznajmljen za privatna krstarenja. 

Brod je proizveden u tvrtki Grginich jahte d.o.o. te je kupljen za 598.750 kuna, odnosno 79.000 eura. Iako se trebao koristiti isključivo za znanstvene svrhe, za njega je izdan oglas u kojem mu je cijena za tjedno iznajmljivanje bila 3400 eura. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.