Zbog ubojstva istraživačke novinarke nove ostavke malteških dužnosnika

Foto: EPA

NAKON ostavke pomoćnika premijera odstupila su i dva ministra malteške vlade zbog istrage o ubojstvu istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije. Istraga se širi nakon uhićenja čovjeka koji bi mogao otkriti nalogodavce. 

Caruana Galizia, ubijena u eksploziji automobilske bombe u listopadu 2017., na svom je blogu optužila malteške političare za korupciju, uključivo dvije od tri osobe koje su danas podnijele ostavke.

Uhićeni na jahti traži imunitet

Keith Schembri, pomoćnik premijera, prvi je podnio ostavku, a zatim je to učinio i Konrad Mizzi, sada ministar turizma, a prethodno ministar energetike. 

Treći dužnosnik koji je najavio da sam sebe "suspendira" s dužnosti, ali službeno još nije podnio ostavku je ministar gospodarstva Chris Cardona. Njega je u subotu ispitala policija i najavila da će ispitati mnogo više ljudi u sklopu istrage ubojstva.  

Istraga je dobila zamah otkako je 20. studenoga uhićen Yorgen Fenech na svojoj luksuznoj jahti kojom je, čini se, želio pobjeći. 

Fenech traži imunitet u zamjenu za otkrivanje informacija o slučaju.

Caruana Galizia je prije smrti zaprimila podatke o ugovoru o elektrani u kojoj je Fenech dioničar. Lani je otkriveno da je Fenech vlasnik kompanije 17 Black u Dubaiju koja je trebala biti izvor sredstava tajnim offshore kompanijama koje su otvorili Schembri i Mizzi.

Traže proces za Schembrija

Izvori su za Times of Malta rekli da je Fenech otkrio informacije istražiteljima koje povezuju Schembrija s korupcijom, a policija je pretražila Schembrijin dom. 

Obitelj ubijene novinarke kazala je da Schembri treba biti procesuiran zbog "dugogodišnje kriminalne aktivnosti velikih razmjera" i poziva da se u istragu uključi europska policijska agencija Europol.

Caruana Galizia optužila je prije smrti i Mizzija i Schembrija da su otvorili fiktivne tvrtke u Panami, a što je potvrdio i međunarodni istraživački tim koji je 2016. razotkrio međunarodnu mrežu utaje poreza pod nazivom Panamski dokumenti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.