Zelenski: Imam plan za pobjedu. Prisilit će Rusiju da prekine rat

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden dao je naslutiti da bi Washington mogao ukinuti ograničenja Ukrajini za upotrebu američkih dalekometnih projektila protiv ciljeva na ruskom teritoriju.

Ako do toga dođe, ispunili bi se višemjesečni zahtjevi Ukrajine za ublažavanjem ograničenja na američko oružje, za koja ukrajinski čelnici tvrde da ih usporavaju u obrani od ruske invazije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mnogo je puta pozvao Zapad da dopusti njegovim snagama da koriste zapadno dalekometno oružje za napad na Rusiju.

Američki šef diplomacije Antony Blinken danas boravi u Kijevu i postavlja se pitanje hoće li tijekom njegovog posjeta biti objavljena ta ključna odluka. S Blinkenom je i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy te će zajedno održati važne sastanke s Ukrajincima.

Zelenski najavio "plan za pobjedu"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da ima "plan pobjede" koji će predstaviti američkom predsjedniku Joeu Bidenu kasnije ovog mjeseca. Kako kaže, plan će natjerati Rusiju da diplomatski okonča svoj rat. Ukrajinski čelnik rekao je da će plan djelovati na jačanje Kijeva i imati "psihološki" utjecaj na Moskvu, ali nije dao nikakve dodatne detalje.

Dodao je da će plan morati biti predstavljen ukrajinskim saveznicima prije drugog međunarodnog summita o miru koji želi održati kasnije ove godine. "Ako partneri podrže plan, Ukrajini će biti lakše prisiliti Rusiju da prekine rat", rekao je.

"Čemu služi ovaj plan? To je ozbiljno jačanje Ukrajine i, po mom mišljenju, to će imati i psihološki i politički utjecaj na odluku Rusije da prekine ovaj rat", rekao je Zelenski.

Zelenski je već spomenuo pripremu tog plana na konferenciji za novinare potkraj kolovoza, ne ulazeći u pojedinosti. Tada je samo rekao da je ukrajinski upad u rusku Kursku oblast početkom kolovoza dio tog plana, u nadi da će Ukrajina time steći snažniju poziciju za eventualne mirovne pregovore s Moskvom. Republikanci su duboko podijeljeni u vezi Ukrajine i izborni uspjeh Donalda Trumpa mogao bi radikalno promijeniti američku vanjsku politiku. Trumpovi suradnici dali su naslutiti da bi, u slučaju da on pobijedi, koristili pomoć kako bi prisilili Kijev na teritorijalne ustupke Rusiji kako bi se zaustavilo rat.

Zelenski je pozvao Veliku Britaniju i SAD da donesu "snažne odluke", misleći pritom na dopuštenje za korištenje oružja dugog dometa duboko u Rusiji. "Malo kasnije ću razgovarati s Blinkenom i ministrom vanjskih poslova Velike Britanije. Ne znam sve detalje našeg razgovora. Bit ću otvoren i iskren", kazao je.

Oštra reakcija Rusije

Na mogućnost da SAD danas da dozvolu za dalekometno gađanje ciljeva u Rusiji reagirao je Kremlj. Najavio je ruski "primjeren odgovor" dopuste li Sjedinjene Države Ukrajini da udari duboko u Rusiju raketnim sustavima ATACMS.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se čini da je Washington već odlučio dopustiti Ukrajini da koristi oružje za dalekometne udare unutar Rusije.

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je u srijedu da će Moskva smatrati SAD i njegove saveznike stranama u ratu ako dopuste Kijevu uporabu dalekometnog oružja. 

Rusija kaže da bi mogla "udružiti potencijal" s Kinom ako se suoči s agresijom

Rusija i Kina mogle bi "udružiti svoje potencijale" ako se suoče s agresijom, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Na tjednom brifingu za novinare Zaharova je upitana o mogućem raspoređivanju američkih projektila u Japanu. Objavljeno je da je SAD izrazio interes za raspoređivanje raketnog sustava srednjeg dometa Typhon u Japanu tijekom zajedničkih vojnih vježbi.

"Željela bih vas podsjetiti da će Moskva i Peking odgovoriti na 'dvostruko obuzdavanje' Sjedinjenih Država 'dvostrukim protudjelovanjem'", rekla je Zaharova.

"Jasno je da će i Rusija i Kina reagirati na pojavu dodatnih i vrlo značajnih raketnih prijetnji, a njihova reakcija će biti daleko od političke, što su također više puta potvrdile dvije zemlje. Naši odnosi nisu usmjereni protiv trećih zemalja... Ovo je obrambena pozicija, ovo nije inicijativa da se ciljaju druge zemlje. Ali ako se protiv nas provodi agresivna politika napada iz jednog središta, zašto ne bismo udružili svoje potencijale i adekvatno odgovorili?" rekla je Zaharova.

Putin prijeti odmazdom Zapadu

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je, pak, da bi Moskva trebala razmotriti ograničavanje izvoza urana, titana i nikla kao znak odmazde protiv Zapada. Rekao je da bi se takva ograničenja mogla uvesti i za druge robe te istaknuo da je Rusija veliki proizvođač prirodnog plina, dijamanata i zlata. No rekao je da mjere ne treba poduzeti "sutra" i ne smiju nanijeti štetu Rusiji.

"Molim vas, pogledajte neke od roba koje isporučujemo svjetskom tržištu... Možda bismo trebali razmisliti o određenim ograničenjima - uran, titan, nikal", rekao je Putin premijeru Mihailu Mišustinu. "Jednostavno ne smijemo učiniti ništa što bi moglo nauditi nama", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.