Zelenski Indiji: Putin će imati problema ako prestanete kupovati rusku naftu

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Indiju da prestane uvoziti rusku naftu, dodajući da će se u tom slučaju ruski predsjednik Vladimir Putin suočiti s ozbiljnim problemima.

"Vjerujem da indijska vlada to razumije. Rado ćemo raditi na alternativnim rješenjima. Vi ste velika zemlja; ovdje ne govorimo o milijunima, već o milijardama koje se vraćaju Putinu, Rusiji, a zatim ih on koristi, jer on sada službeno ima ratnu ekonomiju", rekao je Zelenski u velikom intervjuu indijskim novinskim agencijama. 

"Prioritet mu je rat, a ne mir"

"To implicira da je prioritet rat, a ne mir. Ne samo za svoju vojsku, već i za svoje gospodarstvo koje je spremno za rat ako milijarde dolara stignu s bilo kojeg tržišta, uključujući Indiju, arapske zemlje i Kinu. Naravno, njemu to jako dobro ide, pa bi trebao osjetiti da je rat jako skupa stvar", ustvrdio je Zelenski.

"On krade milijarde od svog naroda. Oni su siromašni, a on ne osjeća siromaštvo. No, rusko društvo moglo bi ga gurnuti prema miru ako to osjete još više. To je kritično jer rusko društvo ili nije svjesno što se događa ili ga razumije i podržava. Putin ima potpunu kontrolu nad medijima i društvenim mrežama...", rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je, podsjetimo, nedavno u Kijevu primio indijskog premijera Modija s koji je, kako kaže, razgovarao o "putu do mira".

"Rado ćemo razgovarati o njegovim idejama, rado ćemo razgovarati o tome. Ali nismo spremni koristiti svoj teritorij kao jedan od kamena temeljaca prijedloga, ne mijenjamo ljude i teritorije za mirovne prijedloge", ustvrdio je Zelenski.

"Premijer Modi cijeni mir više od predsjednika Putina. Vidite u čemu je problem? Problem je što Putin to ne želi. Rekao sam Modiju - pazite s kim razgovarate, on kaže da želi mir, a onda napada bolnice", dodao je ukrajinski predsjednik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.