Tektonske promjene u Ukrajini. Što će se sad događati?

Ilustracija: EPA

Već se detaljno pisalo o razlozima zbog kojih je predsjednik Zelenski smijenio vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog. Recimo ukratko da je glavni razlog bio politički. Zalužnijev rejting postao je veći nego predsjednikov, a sam vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine pretvorio se u figuru oko koje su se postupno mogli koncentrirati svi protivnici Zelenskog. 

Štoviše, Zalužni nikad nije javno potvrdio da ima političke ambicije, ali nije ih ni opovrgnuo. Uz to, saznanje da postoji moguća konkurencija u vidu Zalužnog gotovo je sigurno utjecalo na predsjednikovu odluku da odustane od ideje održavanja izbora krajem ožujka 2024. Tako da je smjena Zalužnog i dio šireg procesa koncentracije moći u zemlji u rukama Zelenskog, koji se sprema na dugi rat pa pokušava očistiti sve alternativne utjecajne skupine, čak i potencijalne.

Zabrinutost SAD-a

SAD, sudeći prema objavama u zapadnim medijima, nije bio oduševljen odlukom o otpuštanju Zalužnog. On je naredbe Zelenskog smatrao nerealnim i izravno je pregovarao sa saveznicima o opskrbi isključujući ministarstvo obrane iz tog procesa. Vojni izvori rekli su za The Times da je Zelenski prvi put zatražio od Zalužnog da podnese ostavku 29. siječnja, ali da je on to odbio.

Nuland je tijekom posjeta izrazila zabrinutost zbog toga. Općenito, Washingtonu se baš ne sviđaju pokušaji Zelenskog da u svojim rukama koncentrira sve poluge upravljanja zemljom. Ali u ovom je trenutku prevladavajuća želja među zapadnim partnerima da situacija u Ukrajini ne sklizne u neslogu i destabilizaciju pa dužnosnici na Zapadu ne iznose javne kritike odluka Zelenskog. No zapadni mediji objavljuju mnogo negativnosti.

Tko je Sirski

Sve u svemu, Aleksandar Sirski novi je vrhovni zapovjednik OS-a Ukrajine, a zanimljivo je da je on etnički Rus, koji se rodio i obrazovao u Rusiji. Vojnu službu započeo je 1986. u sovjetskoj vojsci. Tijekom rata u Donbasu 2014. godine sudjelovao je u zapovjedništvu obrane Debaljceva, koji su kasnije zauzele proruske snage.

Do početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu bio je zapovjednik Kopnenih snaga OS-a Ukrajine. Zapovijedao je uspješnim operacijama kao što su obrana Kijeva i ofenziva u Harkivskoj oblasti u jesen 2022. godine. No sudjelovao je i u manje uspješnoj operaciji – obrani Bahmuta 2023. godine.

Zanimljivo je da roditelji i rođaci Sirskog i dalje žive u Rusiji. Kako piše ruski portal Readovka, otac Sirskog je umirovljeni pukovnik OS-a Rusije. Agencija TASS razgovarala je i s bratom generala Olegom, koji je spomenuo da ne komunicira sa svojim bratom. Ipak, informacija o bratu nije potvrđena, a primjerice RIA Novosti pišu da se radi o "navodnom bratu".

Imenovanje Sirskog

Imenovanje Sirskog uvelike je politička odluka. Vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine tijekom rata uvijek je potencijalni konkurent predsjedniku. Ali Sirski je, od svih glavnih ukrajinskih vojskovođa, najsigurniji za Zelenskog u ovom svojstvu - radi se, kako smo spomenuli, o etničkom Rusu, čovjeku koji je rođen u Rusiji i koji ne govori najbolje ukrajinski. No najznakovitija je njegova drukčija reputacija u trupama, ponajviše zbog bitke za Bahmut, koja je prema jednom dijelu javnosti bila krivo vođena, za što se u velikoj mjeri prst upire upravo u novog vrhovnog zapovjednika.

Kakav će utjecaj na tijek rata imati promjena vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine? Uvriježeno je mišljenje da je Zalužni često proturječio predsjedniku, a da će Sirski ispuniti sve njegove zahtjeve. 

Stanje na frontu diktira mogućnosti

Stanje na frontu i mogućnosti same vojske igrat će odlučujuću ulogu u idućim akcijama. Trenutno postoji nedostatak osoblja i streljiva, što vjerojatno neće omogućiti ukrajinskim oružanim snagama da u bliskoj budućnosti pokrenu ofenzivu velikih razmjera. S druge strane, moguće su neke druge akcije. 

Na primjer, napadi na područje ruskih pograničnih područja, intenziviranje napada u dubinu Ruske Federacije. Također, pod vrhovnim zapovjednikom Sirskim manje je vjerojatno da će ukrajinske trupe prijeći na manevarski rat i povući se s položaja za čije držanje moraju platiti visoku cijenu, kao u Avdijivki. Taj će grad, baš kao nekad Bahmut, pokušati braniti što dulje iako, baš kao i slučaju Bahmuta, postoje sumnje u isplativost takve borbe.

Političke posljedice

Političke posljedice smjene Zalužnog ovise o dvije stvari. Prvo je način na koji će taj bivši vrhovni zapovjednik nastupati u javnosti - koliko će biti javno i politički aktivan, hoće li govoriti o smjeni i Zelenskom, što će raditi, hoće li ostati u vojsci ili u državnom aparatu...

Drugo, posljedice te smjene ovise i o općoj situaciji u zemlji i na frontu. Svaka promjena nabolje ili nagore koja se dogodi u javnoj svijesti i vojsci bit će povezana s promjenom vrhovnog zapovjednika. A kako je situacija sada objektivno teška i malo je vjerojatno da će se dramatično popraviti u skoroj budućnosti, vjerojatno će mnogi i to pripisati posljedicama kadrovskih odluka Zelenskog. 

Već sada reakcije na društvenim mrežama pokazuju vrlo jak negativan trend u tom pogledu (pa i iz vojske), a moguće je da će se i dalje pojačavati. Štoviše, postoje mnoge snage u Ukrajini i izvan njezinih granica koje će svim silama pokušati potaknuti taj trend. To znači da ne bi bilo čudno da se počne razgovarati i o smjeni predsjednika.

Kritike iz opozicije

Najglasnije kritike prema odluci o smjeni dolaze iz kruga bliskog bivšem predsjedniku Porošenku, koji je najjača opozicija sadašnjem predsjedniku Ukrajine. Neki od Porošenkovih pristaša ne samo da se protive ostavci Zalužnog već i diskreditiraju novoimenovanog vrhovnog zapovjednika.

"Umjesto Zalužnog, koji je rođen u Žitomirskoj oblasti i diplomirao na Institutu kopnenih snaga u Odesi, na Sveučilištu nacionalne obrane Ukrajine, Zelenski je imenovao Sirskog, rođenog Rusa, diplomca Moskovskog višeg zapovjedništva", rekao je bivši gradonačelnik Rivna iz Porošenkove stranke Aleksandar Tretjak.

Iako nešto blaže, kritike se mogu čuti i iz tabora gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička. "Nadam se da će vlasti opravdati takve promjene društvu. Kada traju teške borbe na prvoj crti bojišnice, kada je potrebno nastaviti učinkovitu suradnju sa stranim partnerima. Kada jedinstvo društva zahtijeva autoritete kojima vjeruje", napisao je Kličko.

Što čeka Ukrajinu?

Smjena Zalužnog zasigurno neće imati samo vojne posljedice s obzirom na to da bi razne političke snage mogle upravo bivšeg vrhovnog zapovjednika iskoristiti kao glavnu figuru za ostvarenje svojih političkih ambicija.

Ukrajina tako ulazi u novu, možda i odlučujuću fazu rata, ali možda i ključnu fazu političkog života predsjednika Zelenskog. Jasno je da se vizije rata bivšeg zapovjednika i predsjednika nisu poklapale i da sada Zelenski pokušava iskoristiti smjenu Zalužnog kako bi koncentracijom svoje moći progurao svoju viziju. Isto tako, sada je jasno da u Ukrajini postoje barem dva drukčije politički artikulirana mišljenja o nastavku rata. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.