Ukrajinci bijesni na Zelenskog. "Sve se raspada, rovovi su prazni. Ključan grad pada"

Foto: Profimedia, EPA, X

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski našao se na meti kritika vojnika, zastupnika i vojnih analitičara zbog brzog napredovanja ruske vojske na istoku Ukrajine otkako je Kijev pokrenuo smjeli napad na rusku regiju Kursk. Mnogi Ukrajinci slavili su invaziju svoje vojske na Kursk 6. kolovoza, nadajući se da će taj potez prisiliti Moskvu da preusmjeri resurse na novu bojišnicu i preokrene tijek rata u korist Ukrajine.

Međutim, probijanje prve crte bojišnice u strateški važnoj regiji Donjeck ovog tjedna izazvalo je oštru reakciju protiv vodstva u Kijevu, pri čemu kritičari tvrde da su ukrajinske pozicije oslabljene preusmjeravanjem tisuća premorenih ukrajinskih vojnika na operaciju u Kursku.

Ruske snage se približavaju strateški važnom gradu Pokrovsku, zauzimajući nekoliko obližnjih mjesta ovog tjedna i prisiljavajući ukrajinske jedinice sa smanjenim brojem vojnika da se povuku s obrambenih položaja. Pokrovsk je jedna od dvije ključne željezničke i cestovne čvorišne točke u regiji Donjeck, a njegov gubitak bi ugrozio cijelu logistiku ukrajinske vojske u toj regiji, prema analitičkoj grupi Frontelligence Insight iz Ukrajine.

Satelitske snimke koje su analizirali istraživači iz finske grupe Black Bird pokazuju da su ruske snage sada samo 8 kilometara od Pokrovska. Kao odgovor lokalne vlasti su naredile evakuaciju stanovnika iz tog područja.

Oleksandr Kovalenko, vojni analitičar iz grupe Informacijski otpor sa sjedištem u Kijevu, situaciju na istočnom rubu Pokrovska nazvao je "potpunim obrambenim neuspjehom". "To nije krivnja vojnika koji drže položaje", napisao je na Telegramu. "Problem je u onima koji donose odluke", dodao je, ukazujući na ukrajinsko vodstvo.

"Sve se raspada jako brzo"

Nekoliko vojnika u tom području izrazilo je zabrinutost za obranu oko Pokrovska. Ženja, ukrajinski vojnik iz 93. mehanizirane brigade, koji se borio u iscrpljujućoj 10-mjesečnoj bitki za Bahmut prošle godine, opisao je brzo pogoršanje situacije u Pokrovsku. Na X-u je kritizirao vojnu zapovjednu strukturu, navodeći sustavne propuste i neadekvatne odgovore na promjenjive uvjete na bojištu. "Iskreno, nikad nisam vidio nešto slično. Sve se raspada tako brzo", upozorio je. "Pokrovsk će pasti puno brže nego što je pao Bahmut."

Ukrajinske trupe su se ovog tjedna povukle iz Novohrodivke, 8 kilometara jugoistočno od Pokrovska. Centar za obrambene strategije (CDS), sigurnosni think-tank sa sjedištem u Kijevu, rekao je da povlačenje ukazuje na nedostatak obrambenih resursa, unatoč važnosti Pokrovska kao logističkog središta.

Mariana Bezuhla, zastupnica i članica odbora za obranu u ukrajinskom parlamentu, podijelila je fotografije na Facebooku s posjeta prvoj crti bojišnice u blizini Novohrodivke. Tvrdi da pokazuju da je put prema Pokrovsku otvoren. "Rovovi ispred Novohrodivke bili su prazni. Ukrajinske vojske praktički nije bilo", napisala je u oštrom postu.

General Oleksandr Sirski, najviši ukrajinski vojni zapovjednik, izjavio je u četvrtak da je posjetio područje Pokrovska i da radi "na jačanju obrane trupa u najtežim područjima fronte, na opskrbi brigada streljivom i drugim materijalno-tehničkim sredstvima".

Tijekom konferencije za novinare u Kijevu u utorak Zelenski je opisao situaciju na prvoj crti bojišnice u blizini Pokrovska kao "izuzetno tešku", ali je tvrdio da se rusko napredovanje na tom području usporilo nakon ukrajinske ofenzive u Kursku.

Rusi napreduju sve brže

Zapravo, ruske snage su napredovale brže u Donjecku od 6. kolovoza u usporedbi s prethodnim mjesecima, prema nekoliko vojnih analitičara, uključujući Deep State, grupu blisku ukrajinskom ministarstvu obrane koja prati kretanja na prvoj crti bojišnice. "Potpuni je kaos", rekao je Roman Pohorilii iz Deep Statea, ukazujući na pad ključnih mjesta poput Novohrodivke i prijetnju koja se nadvija nad Pokrovskom.

U protekla tri tjedna Moskovske snage su brzo zauzele 20-ak gradova i sela uz minimalan otpor, uključujući dugogodišnje uporište Nju-Jork. Rob Lee, viši suradnik Instituta za istraživanje vanjske politike, pripisuje ruske dobitke nedostatku iskusne ukrajinske pješadije i preusmjeravanju resursa na ofenzivu u Kursku.

"Ukrajina je angažirala rezerve u Kursku, ostavljajući manje opcija za popunjavanje praznina drugdje. Neke od iskusnijih brigada zamijenjene su novijim, manje iskusnim jedinicama", rekao je Lee.

Vojnici mobilizirani ovog ljeta nakon novih zakona o regrutaciji, koji su trebali popuniti sve tanje redove Kijeva, poslani su u borbu s malo obuke ili iskustva. "Zamrznu se... ne znaju što raditi u pravoj borbi", rekao je jedan poručnik čije su trupe na prvoj crti bojišnice blizu Pokrovska. "Mnogi se okrenu i pobjegnu nakon što čuju prvu eksploziju", dodao je.

Manjak granata

Vojnici u artiljerijskim jedinicama u blizini Pokrovska također su istaknuli nedostatak granata i ozbiljan nesrazmjer u vatrenoj moći u usporedbi s ruskim snagama. "Naše granate su pri kraju. Jednostavno ih nemamo dovoljno", rekao je jedan zapovjednik, napominjući da su mnogi resursi preusmjereni na sjever prema Kursku. 

Ruske snage, u međuvremenu, zadržavaju značajnu taktičku prednost, pojačane superiornim zrakoplovnim kapacitetima, kao i artiljerijom, objavio je think-tank CDS. Stanislav Asejev, ukrajinski novinar i vojnik koji se trenutno nalazi na istočnom frontu, upozorio je na moguće "uništenje cijele južne grupe snaga u regiji". "Što se može učiniti za Pokrovsk?" upitao je retorički. "Nažalost, jedina opcija je evakuirati što više ljudi. Mislim da grad uskoro više neće postojati."

Frontelligence je naveo da ukrajinsko vodstvo još uvijek može ojačati prvu crtu bojišnice raspoređivanjem novih brigada ili premještanjem snaga iz drugih područja. Ali ako Pokrovsk padne, to bi moglo otvoriti put ruskim snagama da krenu prema Dnjepru, četvrtom najvećem gradu Ukrajine, čime bi dodatno proširili svoju kontrolu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.