Zelenski smijenio šefa zračnih snaga

Foto: Twitter

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski večeras je predsjedničkom uredbom smijenio zapovjednika ratnog zrakoplovstva Mikolu Oleščuka, dan nakon što je vojska izvijestila o padu zrakoplova F-16 i pogibije pilota tijekom odbijanja velikog zračnog napada Rusije u ponedjeljak.

Poginuli pilot Oleksij Mes, poznat kao "Moonfish" je život izgubio dok je u ponedjeljak "odbijao dosad najveći zračni napad" Rusije na Ukrajinu, a pokopan je u četvrtak.

"Odlučio sam smijeniti zapovjednika ratnog zrakoplovstva (...) vječno sam zahvalan našim vojnim pilotima", rekao je Zelenskij u obraćanju.

Nije naveo razlog smjene već je spomenuo da osoblje mora biti zaštićeno te da se zapovjedna razina mora osnažiti.

Oleščuka će privremeno na dužnosti zapovjednika zračnih snaga zamijeniti general pukovnik Anatolij Krivonožka.

I dalje se ne zna točan uzrok pada aviona

Ukrajina nije navela razlog pada borbenog zrakoplova, nudeći kratki odgovor da je pao dok se približavao ruskoj meti. Oleščuk je u ponedjeljak rekao da partneri iz SAD-a pomažu u istrazi incidenta.

Američki dužnosnik je rekao da se ne čini da je rušenje zrakoplova rezultat ruske vatre te da su mogući uzroci greška pilota ili mehanički kvar.

Zelenskij je u utorak rekao da su ukrajinske zračne snage u ponedjeljak koristile F-16 za uništavanje projektila i bespilotnih letjelica koje je lansirala Rusija, što je prvi put da je neki ukrajinski dužnosnik potvrdio da se ti zrakoplovi koriste u borbi.

Kijev je dugo čekao zrakoplove F-16, a ukrajinski predsjednik je tražio od zapadnih saveznika te borbene zrakoplove od samog početka ruske invazije krajem veljače 2022.

Rusija mjesecima pokušava zauzeti Pokrovsk

Mariana Bezugla, članica parlamentarnog odbora za obranu, ranije je tvrdila da je zrakoplov srušila prijateljska vatra. Reuters je citirao američkog dužnosnika koji je rekao da se zrakoplov nije činio pogođen ruskom vatrom te da je nesreća možda uzrokovana mehaničkim kvarom ili pogreškom pilota.

Nesreća je postala dodatno opterećenje za Ukrajinu u tjednu kada Rusija nastavlja brze napade u istočnoj Ukrajini prema ključnom gradu Pokrovsku, izazivajući kritike na račun vojnog vodstva i Zelenskog, čak i dok se ukrajinska operacija u ruskoj regiji Kursk nastavlja.

Ruske snage posljednjih mjeseci pokušavaju zauzeti Pokrovsk, strateški važan rudarski grad, a njihov napredak ubrzao se proteklih tjedana. Ukrajinska grupa Deep State, bliska ukrajinskom ministarstvu obrane, izvijestila je da su ruske snage danas bile manje od 10 km od predgrađa Pokrovska, gdje su lokalne vlasti naredile masovnu evakuaciju.

Ukrajinski napredak u Kursku značajno usporen

Ukrajinska vojska priznala je da Rusija još nije preusmjerila svoje snage u istočnoj Ukrajini kako bi ponovno zauzela svoje teritorije, dok je ukrajinski napredak u Kursku značajno usporen.

Unatoč svim izazovima, Ukrajina i dalje drži dio ruskog teritorija, dok su u Sumiju, ukrajinskom gradu najbližem operaciji, vidljivi znakovi vojne prisutnosti. Danas su ruski napadi na Sumi ubili dvije žene i ranili osam osoba, pri čemu su korištene navođene zračne bombe.

Ukrajinski komentator i časnik u vojnoj rezervi, poznat pod pseudonimom Tatarigami, rekao je da je proboj na fronti u Donjeckoj regiji pogoršan ofenzivom u Kursku, što je omogućilo ruskim snagama da brzo napreduju.

Zelenski je ovaj tjedan odbacio optužbe da je preusmjeravanje iskusnih trupa u Kursk oslabilo ukrajinsku poziciju u Pokrovsku, no podaci sugeriraju suprotno. Prije nego što su poslali trupe u Kursk, ukrajinske snage već su mjesecima bile u povlačenju na istoku, suočene s kašnjenjem zapadne pomoći i iscrpljenošću trupa.

Pad morala dodatno je pogoršala vijest o padu prvog zapadnog F-16, u kojem je poginuo poznati pilot Oleksij Mes, jedan od prvih ukrajinskih pilota obučenih na zapadu za letenje tim avionima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.