Želi šesti mandat župana, gura ga HDZ. Pobrojali smo mu 10 afera

Foto: Matija Habljak/Pixsell

PRVI put od 2001. godine župan Zagrebačke županije, 69-godišnji Stjepan Kožić, mora u drugi krug lokalnih izbora. Iako je dobio u prvom krugu 45 posto podrške birača, mora strahovati od Mihaela Zmajlovića, kandidata SDP-a i HSS-a, koji je dobio 29.08 posto.

U koalicijama s gotovo svim strankama

Kožić je jedan od najdugovječnijih župana u Hrvatskoj, a ono što ga odvaja od ostalih političara, činjenica je da se u tih 20 godina našao u koalicijama gotovo svih stranaka u Hrvatskoj. Tako je prvi put izabran 2001. godine kao član HSS-a. Ušao je kao sedmi na listi te stranke, a županijska skupština izabrala ga je za župana. Četiri godine kasnije Kožić je izabran kao župan sporazumom HSS-a i SDP-a, no taj sporazum jednostrano će razvrgnuti tri godine kasnije.

"Poštujem načelo slobode, autonomije odlučivanja lokalnih, županijskih, gradskih i općinskih organizacija kada su u pitanju suradnje s drugim strankama u obnašanju vlasti i provođenju programa. Međutim, u ovom slučaju radi se o nečem drugom, o kršenju zajedničkog sporazuma koji su HSS i SDP imali za lokalne izbore 2005. godine, sporazuma o programu, o zajedničkom nastupu, sporazuma u kojem se na nekih deset mjesta spominje 'dobra vjera'", govorio je tada šef SDP-a Zoran Milanović, koji nije mogao preboljeti odlazak HSS-ova župana, dodajući da postoje sumnje da je riječ o "klasičnom političkom reketu".

Savezi sa Sanaderom, Bandićem i Plenkovićem

Kožić je, unatoč kritikama, nastavio suradnju s HDZ-om, koji će mu zahvaliti 2009. godine. Naime, sporazumom Ive Sanadera, šefa HDZ-a, i Josipa Friščića, tada šefa HSS-a, Kožić pobjeđuje 2009. godine kao zajednički kandidat te dvije stranke i Hrvatske stranke umirovljenika.

Kožić će 2013. godine okupiti još šarolikiju koaliciju, u kojoj su bili: HDZ-HSS-HSP-DC-BUZ-ZS-SP-ZELENI. Kožić je tada uspio skupiti gotovo sve stranke s desne strane političkog spektra, da bi se ubrzo nakon toga okrenuo lijevim strankama. Tako 2017. godine izlazi i pobjeđuje na lokalnim izborima kao kandidat HSS-SDP-HNS-Laburisti, da bi vrlo brzo nakon izbora organizirao prevrat te stvorio vladajuću koaliciju HDZ-HSU-HSLS i stranke Milan Bandić 365.

Većinu u Županijskoj skupštini osiguravali su mu i vijećnici Mosta, koji nisu bili formalno članovi te vladajuće koalicije. Na ovim posljednjim izborima, nakon što je prošao u koalicijama gotovo sve stranke, osnovao je vlastitu, odnosno Nezavisnu listu Stjepan Kožić, a koja ima podršku HDZ-a, Stranke rada i solidarnosti, HSU-a, HSLS-a i HNS-a.

"Smatrajući kako je aktualni, a uvjereni smo i budući župan Stjepan Kožić, razvijao projekte u svim tim segmentima kvalitetno i odgovorno, podržat ćemo ga u njegovoj kandidaturi za novi mandat, za koji su i više no spremni i naši kandidati za mjesta zamjenika župana - Damir Tomljenović i Ervin Kolarec", istaknuo je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Željko Turk u ožujku ove godine, kada je Kožić najavio pohod na šesti po redu mandat. Za oporbu dileme nema, Kožić je oduvijek mijenjao političke strane, a gotovo uvijek na kraju birao je HDZ.

Odbio sučeljavanja

"Kožić je kandidat HDZ-a. Prije četiri godine bio je kandidat SDP-a i HSS-a, a nekoliko mjeseci nakon što je osvojio vlast, pretrčao je HDZ-u, i to onom najgorem mogućem - HDZ-u. To je razlog zašto ne biste trebali vjerovati takvoj osobi. To je učinio i 2008. godine. Javna je tajna da ga HDZ želi učiniti mamcem za birače, a nakon izbora njegovi bi zamjenici preuzeli vlast. Zato je to referendum protiv HDZ-a", rekao je Zmajlović tijekom kampanje o svom oponentu.

Osim niza afera politički oponenti zamjeraju Kožiću činjenicu da je u njegovom mandatu došlo do toga da je Zagrebačka županija druga najgora županija u padu nezaposlenosti, odmah nakon Osječko-Baranjske županije, i to u razdoblju prije koronakrize. Zagrebačka županija je i treća najgora županija po broju poljoprivrednika, a od 2001. godine do danas u županiji je "preživio" tek svaki sedmi poljoprivrednik. Isto tako, iseljavanje iz te županije u prosjeku je tri puta više od nacionalnog prosjeka.

Zanimljivo je da je Kožić prošlog tjedna poručio da se neće sučeljavati s protukandidatom Mihaelom Zmajlovićem, kojega je okarakterizirao kao vrsnog manipulatora i neradnika. A možda bi i trebao. Naime, Zmajlović je u tijeku svoje kampanje uspio nabrojiti 10 najvećih afera ovog dugovječnog župana.

Top 10 afera

"Afera 13 butelja" su lažno prikazani troškovi reprezentacije, za koju kriminalistička policija trenutno provodi istragu.

"Afera dvohljeb" u kojoj je imenovao HDZ-ovca za direktora Županijske uprave za ceste, iako je već bio direktor u drugoj javnoj tvrtki u Velikoj Gorici. 

"Afere asfalt Zelina" u kojoj se provode izvidi istražitelja USKOK-a zbog građevinskih poslova obavljenih bez javnog natječaja. "Afera gospodarenje otpadom Zagrebačke županije" i javne tvrtke koja je još 2018. godine trebala biti ukinuta te su njezini poslovi prebačeni drugoj kompaniji, ali nisu prebačeni HDZ-ov direktor i tajnica, koji i dalje primaju plaće.

"Afera Petek u Gorici" u kojoj je USKOK-ov osumnjičenik Krešo Petek kao podizvođač dobio 30 milijuna kuna vrijedan posao energetske obnove srednje škole u Velikoj Gorici, unatoč tome što je posao prvotno izgubio na redovnom natječaju.

"Afera Čičak" u kojoj je župan Kožić pomogao HDZ-ovom predsjedniku Županijske skupštine Mati Čičku legalizirati kuću u Rugvici nakon završetka redovnih procedura.

"Afera otac i majka“ u kojoj je Kožićev ključni partner Mato Čičak prenamijenio livade u vlasništvu njegova oca u građevinsko zemljište, a na majku je prebacio vilu na Hvaru.

"Afera sin, kći i nećak" u kojoj je župan Kožić zaposlio svoju djecu i članove obitelji u županijske ustanove i tvrtke.

"Afera kolega" u kojoj je Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije kupio bez natječaja računalni program od tvrtke koju je osnovao njihov kolega zaposlen u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Konačno, tu je i "Afera Kožićeva žičara" u kojoj su dvostruko napumpani troškovi građevinskih radova tijekom izgradnje projekta Naftalan 2 u Ivanić Gradu.

Kožić tvrdi da je Zmajlović očajan jer svaki dan na presicama laže, no na sučeljavanja i dalje ne misli izlaziti.

"Moram priznati da sam šokiran količinom laži i obmana izrečenih na moj račun u posljednjih godinu dana, od kada je Mihael Zmajlović ostao bez mandata u saboru i krenuo u kampanju za župana", rekao je na tu temu Kožić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.