Zemlja zaustavila radove na lukobranu u Makarskoj, šef Lučke uprave tvrdi da neće dopustiti ekocid

NEMA sreće Domagoj Maroević, šef Splitsko-dalmatinske Lučke uprave, s izgradnjom lukobrana u Makarskoj. Prvo je bilo da su platili komunalni doprinos premda nisu, a sada je radove zaustavila zemlja!

Otkrilo se, naime, da kamen koji stiže iz Dubrave kod Vrgorca ima previše zemlje. Na površini navodno tek nešto više od dozvoljenih pet posto, a malo dublje možda i duplo! Maroević kaže da je zaustavio radove prije deset dana, čim je o zemlji dobio obavijest od nadzora iz Radićevog IGH.

"Odmah sam naredio da se ne radi dok se ne utvrdi u čemu je stvar. Napravilo se dosta pomutnje, bilo je i prozivki u medijima, no u pitanju su samo tri kamiona, koji su dovezli kamen s previše zemlje. I to je sva šteta", otkrio nam je Maroević.

Natječaj za prosijavanje

Lučka uprava će sada raspisati natječaj za prosijavanje, što će povisiti cijenu radova za milijun i nešto kuna tako da će prva faza izgradnje umjesto 15 milijuna kuna doći 16,2 milijuna kuna. Zbog zemlje će i Makarani morati malo duže čekati na dovršetak lukobrana, što svakako neće biti drago dogradonačelniku Anti Novaku, Hloverkinom tati, koji se već žalio Strabagu, vlasniku Pomgrada, koji po njegovom mišljenju presporo izvodi radove. Makarski gradski oci htjeli su lukobran do sezone, to sada ipak neće biti moguće.

Makarski HDZ-ovci previše žurili pa izdali krivotvorinu o plaćenom doprinosu

U svojoj žurbi za novim lukobranom makarski HDZ-ovci požurili su čak izdati potvrdu da je Lučka uprava platila komunalni doprinos, a onda su na sjednici Gradskog vijeća zatražili da se oslobode plaćanja. Na koncu se ispostavilo da je izdana krivotvorina. Prošla je godina dana, no Bajićevi ljudi još uvijek nisu ustanovili ima li elemenata kriminala u krivotvorenju službene isprave, tj. potvrde o uplati koja je poslužila za izdavanje potvrde glavnog projekta lukobrana. Pomalo. Lučka uprava je ipak morala platiti 600 tisuća kuna doprinosa, premda su ih u pravilu lokalne zajednice oslobađale te obveze. Da se nije toliko žurilo, možda je moglo i bez toga.

U Dalmaciji ispao problem s kamenom?!

Ništa više nije kako je bilo pa je sada tako u Dalmaciji postao problem i nabaviti kamena dovoljno kvalitetan za ugradnju u lukobran. Ne bi trebao biti premali, a svakako ne bi trebalo u more trpati zemlju, kao što se dogodilo.

Kamen su prvo dovlačili iz Basta, no tamo su iscrpili rezerve pa su se prebacili na Dubravu. Navodno je tamo kamen još bolji, samo, eto, ima malo previše zemlje. Na Braču je kamen znatno jeftiniji, no pomorski prijevoz je najskuplji pa dok dođe do Makarske istopi se razlika na cijeni.

Maroević: Neću dopustiti ekocid!

Bilo je dosta prigovara Makarana na trpanje zemlje u more i uništavanje flore i faune, no Maroević kaže da o tome nema ni govora. "Neću dozvoliti ekocid u Makarskoj. Sve će se raditi po zakonu i propisu", kazao je Indexu Maroević, kojeg osim briga s kamenom, već dulje mori i prilično nesređena situacija u splitskom HDZ-u, koja bi se konačno trebala razriješiti ove subote na izbornoj konvenciji u hotelu Split. Maroević je, naime, tajnik GO-a, neko vrijeme je slovio i kao izvjesni kandidat, ali se povukao i posvetio radu i obitelji.

Makarski lukobran jedan je od strateških projekata županijske Lučke uprave kojom Maroević ravna od 2009. godine uz pomoć zamjenika Ante Mihanovića, jednog od istaknutijih članova predsjedništva mladeži HDZ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.