Splićanka mislila da kupuje kriptovalute, prevaranti joj skinuli 6000 eura s računa

Ilustracija: Shutterstock

Splitsko-dalmatinska policija u petak je zaprimila prijavu 64-godišnje žene koja je nasjela na računalnu prevaru. Naime, kako je ispričala, prije nekog vremena je uložila novac u kupovinu kriptovaluta.

Zatim ju je tijekom prošlog tjedna nazvala nepoznata ženska osoba te je na mail primila link gdje se od nje tražilo da upiše bankovne podatke, što je ona i učinila. Kad je nedugo potom provjerila svoj bankovni račun, utvrdila je da joj nedostaje šest tisuća eura te je shvatila da je prevarena. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje.

"Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u kupovini online i kome se obraćaju za kupnju i prodaju te nadalje da svoje osobne podatke ne ustupaju nepoznatim osobama i ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.

U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva „SafetyNet-Bitka za sigurnost“ jer želimo da 2023.godina bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta", poručuje policija.