Živozidaši pokušali objasniti bizarnu ostavku Bunjca u saboru

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

NAKON što je početkom tjedna zastupnik Živog zida Branimir Bunjac prvo podnio ostavku pa je onda povukao, iz te su stranke danas održali konferenciju za medije na kojoj su pokušali objasniti što se zapravo dogodilo. 

Prvi se medijima obratio predsjednik Živog zida Ivan Sinčić tvrdeći da u stranci nema svađe te da je Branimir Bunjac postupio časno, a da je on odlučio da Bunjac neće napustiti sabor. 

Sinčić: Ja sam odlučio da Bunjac povuče ostavku i da nema zamjene

"Sazvali smo konferenciju kako bismo srušili konstrukcije i laži koje Hrvatska demokratska zajednica zadnjih dana širi hrvatskim saborom, a onda i hrvatskom javnošću. Istina je zapravo vrlo jednostavna. Kolega Branimir Bunjac htio je postupiti časno i poštovati dvije godine star dogovor. Urudžbirajući dokumente otvorio je prostor da potpredsjednica Palfi (koja je i Sinčićeva supruga op.a.) vrati natrag svoj mandat ako to želi. Međutim, ja kao predsjednik sam odlučio da do daljnjega neće biti zamjene mandata u saboru. Živi zid funkcionira optimalno ovoga časa. Kolega Bunjac sjajno odrađuje posao u saboru, znamo da je on jedan od najaktivnijih zastupnika. Potpredsjednica Palfi također određuje sjajan posao kao marketinški stručnjak za stranku. Ponavljam, do daljnjega zamjena neće biti", rekao je Sinčić.

Novinarima se potom javio Bunjac koji je početkom tjedna pisanim putem podnio ostavku, o čemu je sastavljen i urudžbeni zapisnik u saboru, no Bunjac se onda predomislio i ostavku povukao. 

Bunjac kaže da ovo nije ništa čudno

"Prema usmenom dogovoru koji smo imali kolegica Palfi i ja, mi smo se trebali zamijeniti na polovici mandata. Polovica mandata je prošla 14. 10. To nije ništa čudno, 30-ak zastupnika u saboru su zamjene poput mene. Nepoznajući proceduru, ja sam urudžbirao ostavku u saboru u ponedjeljak u 14 sati. Nakon toga je intervencijom predsjednika zaključeno je da do toga neće doći i da se zamjena mora odgoditi do daljnjega te sam ja u 16 sati otišao u Mandatno-imunitetno povjerenstvo i povukao sam tu ostavku. Tamo su mi dali spis i rekli da se po tome neće postupati i da je to gotovo", prepričao je Bunjac bizarnu situaciju u koju se doveo Živi zid.

Ispričao je da se drugi dan dogodio za njega neočekivan zaplet, a za sve krivi HDZ. 

Bunjac: HDZ je pokušao napraviti aferu

"Drugi dan odjednom, vjerojatno zbog HDZ-ove intervencije, oni dolaze i kažu da moram napisati izjavu zašto sam to povukao. Ja sam to napisao. Nakon nekog vremena popodne oni dolaze i sad traže da im vratim spis. Kad je bila gotova sjednica mi kažu da im dam i svoju ostavku, da im to treba za saborsku arhivu. Ja sam tada već otišao u Čakovec i nisam im to uspio vratiti. Tu sam vidio da je cijelu stvar HDZ pokušao politizirati na način da se događaju neki tektonski poremećaji u Živom zidu, neke svađe, prepirke, što su jednostavno besmislice, radi se o tome da oni otvorenu lažu", rekao je Bunjac. 

Dodao je da se "ne zna tko pije, tko plaća u Mandatno-imunitetnom povjerenstvu" te da se "jedna birokratska procedura iskoristila da se isplete neka priča, neka afera koje nema". Dodao je i da ostaje u saboru dok Palfi ne kaže da želi aktivirati svoj mandat. 

Oglasila se i Palfi

O svemu se na presici oglasila i Vladimira Palfi.

"Ja nisam ni tražila da mi se vrati mandat, obožavam posao koji radim. Brane je htio dati meni priliku, vjerojatno je mislio da je meni to nezgodno tražiti pa ga je ponudio, ali niti sam ga tražila niti ga želim. Nisam ni spremna preuzeti mandat, imam dvoje male djece doma i imam posao koji radim, i jednostavno ne bi mandat ni približno dobro odrađivala kao Brane. Zadnja riječ je riječ predsjednika, kada on kaže nema zamjene mandata - nema zamjene mandata", zaključila je Palfi.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.