Zmago Jelinčić: Bezobzirni Hrvati u Trakošćanu umjesto slovenske izvjesili zastavu Izraela

NAJKONTROVERZNIJI među slovenskim političarima, ekstremist Zmago Jelinčič iznio je svoj osvrt na prošlotjedni susret slovenskog premijera Boruta Pahora i predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor u Trakošćanu. Prema njegovim riječima, slovenska zastava koja je pored hrvatske bila naopako obješena očit je dokaz hrvatskoga nepoštivanja Slovenije "i bezobrazluka". Vođa slovenske nacionalne stranke je rekao da su Hrvati "dokazali svoju bezobzirnost, te kao da su s ciljem podsmjehivanja zemlje s kojom žele postići neke dogovore izvjesili zastavu Izraela!".

Naime, na slovenskoj zastavi koja je izvješena u Trakošćanu Jelinčič je zamijetio pogrešan grb koji na sebi nema "Celjske zvijezde, već Davidove". Radi ovog događaja, Jelinčič je jutro poslao protestno pismo vladi Republike Slovenije. "Ova zastava nema nikakve poveznice sa slovenskom nacionalnom zastavom. Ni oblik, ni veličina, ni položaj državnoga grba nisu u skladu sa službenom zastavom Slovenije", oštar je u svome prosvjedu bio Jelinčič.

Špela Volk, savjetnica za odnose s javnošću slovenskoga premijera Boruta Pahora je rekla da je za sav protokol oko međudržavnog susreta, pa tako i za nacionalne zastave,  bila zadužena hrvatska strana što je i potvrđeno iz Zagreba. Jelinčič zahtjeva od slovenske vlade da uloži protestno pismo hrvatskoj vladi, ali i da za ovaj "teški incident" obavijesti europsku javnost. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.