Znanstvenici: Američka nuklearna bomba možda oštećena u nizozemskoj zračnoj bazi

Foto: Federacija američkih znanstvenika (FAS)

Jedna od američkih nuklearnih bombi pohranjenih u nizozemskoj zračnoj bazi možda je oštećena u nedavnoj nesreći, piše u izvješću Federacije američkih znanstvenika (FAS). Izvješće je objavljeno uoči dolaska nove generacije oružja u Europu.

FAS je objavio fotografiju nuklearne bombe B61 koju pregledavaju američki vojnici, uključujući dvojicu iz postrojbe za uništavanje eksplozivnih sredstava, i jedan civil.

Čini se da je stražnji dio bombe bio uvrnut od udarca, a jedna od "peraja" na bombi nedostaje, piše The Guardian. Preko vidljive rupe nalijepljena je ružičasta traka.

Nije službeno potvrđeno da je oštećeno pravo oružje

U izvješću FAS-a objavljenom danas navodi se da je fotografija bila uključena u prezentaciju za kandidate za studentski posao 2022. u Nacionalnom laboratoriju Los Alamos u Novom Meksiku, gdje se nalazi jedno od postrojenja nuklearnog oružja u SAD-u. FAS tvrdi da je fotografija nastala u bazi zračnih snaga Volkel u Nizozemskoj.

Riječ je u jednoj od šest baza u pet europskih zemalja u kojima je trenutno pohranjeno ukupno 100 nuklearnih bombi B61 u sklopu sporazuma o nuklearnoj suradnji s SAD-om.

"Naglašavamo da nema službene potvrde da je fotografija snimljena u Volkel AB-u, da je savijeni oblik B61 pravo oružje (za razliku od trenažera) ili da je oštećenje rezultat nesreće (za razliku od simulacija treninga).

Ako fotografija doista prikazuje oštećenje nuklearnog oružja, to bi predstavljalo prvi dokumentirani slučaj nesreće s nuklearnim oružjem u zračnoj bazi u Europi", napisao je u izvješću Hans Kristensen, direktor nuklearnog informacijskog projekta FAS-a.

Oštećenja nuklearnog oružja obično se drže u tajnosti

Oštećenja nuklearnog oružja zovu se i incidenti "savijenog koplja" te se takva oštećenja obično drže u tajnosti. Glasnogovornik američkih zračnih snaga u Europi nije želio izravno komentirati fotografiju, ali je rekao da "SAD održava najvišu razinu standarda za osoblje i opremu koja podržava strateški arsenal, što uključuje rutinsku obuku, održavanje i sigurnosne aktivnosti".

"Politika SAD-a je da ne možemo ni potvrditi ni zanijekati prisutnost ili odsutnost nuklearnog oružja na bilo kojoj općoj ili specifičnoj lokaciji, uključujući posebne vježbe ili operacije u svijetu", rekao je glasnogovornik, piše The Guardian. Nacionalni laboratorij Los Alamos je u izjavi poslanoj mailom rekao da nemaju dostupne informacije za objavljenu fotografiju.

B61 jedino taktičko nuklearno oružje u američkom arsenalu

Bomba B61 jedino je taktičko nuklearno oružje preostalo u američkom arsenalu, a njih 100 uskladišteno je u Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Turskoj.

Bombe ostaju u vlasništvu SAD-a, ali zračne posade šest drugih NATO saveznika (pet domaćina plus Grčka) obučene su da ih stave u zrakoplove i upravljaju njima. U slučaju rata, bio bi potreban pristanak SAD-a, NATO-ove skupine za nuklearno planiranje i, zbog povijesti dogovora, britanskog premijera, da se oružje prebaci u savezničke zrakoplove.

Takve operacije dijeljenja nuklearnog oružja prakticiraju se svake godine u NATO-ovoj vježbi Steadfast Noon. Posljednja takva vježba održana je u studenom 2022. Od ruske invazije na Ukrajinu Poljska je zatražila da bude dio aranžmana s nuklearnim bombama SAD-a.