Znanstvenici digitalno istražili mumiju drevnog faraona, otkrili njegove tajne

EGIPATSKI znanstvenici su digitalno analizirali ostatke Amenhotepa I., otkrivajući nove detalje o životu i smrti ovog egipatskog faraona.

Mumija je otkrivena 1881. godine. Na sebi je imala prekrasnu drvenu masku za lice. No, bila je toliko krhka da ju se stručnjaci nisu usudili previše dirati. Stoga je mumija ovog faraona ostala jedina kraljevska egipatska mumija pronađenom u 19. i 20. stoljeću koju arheolozi do sada nisu otvarali.

Koristeći se neinvazivnom, digitalnom tehnologijom znanstvenici su sada uspjeli prodrijeti u tajne ove mumije te proučiti njezin sadržaj.

"Digitalnim odmotavanjem mumije i odstranjivanjem njezinih virtualnih slojeva - maske za lice, zavoja i same mumije - mogli smo do nevjerojatnih detalja proučiti ostatke ovog faraona“, rekla je radiologinja Sahar Saleem s Medicinskom fakulteta Sveučilišta u Kairu.

Bio je visok 169 centimetara

Saleem i njezini kolege su ustanovili da je Amenhotep I. umro kada je imao oko 35 godina i da je bio visok 169 centimetara. Bio je obrezan te je imao zdrave zube. U zavojima je otkriveno oko 30 amajlija i zlatni pojas.

Faraon je također imao usku bradu, mali uski nos, kovrčavu kosu i blago izbočene gornje zube. Analiza njegovih ostataka nije otkrila neki zdravstveni problem koji je mogao dovesti do njegove smrti, piše CNN.

Amenhotep I. je vladao Egiptom oko 21 godinu, između 1525. i 1504. godine prije Krista. Bio je drugi kralj 18. dinastije te je tijekom svoje vladavine sagradio mnoge hramove.

Drevni svećenici su popravljali oštećenja na mumiji

Stručnjaci su također otkrili da je mumija u jednom trenutku bila jako oštećena, za što su vjerojatno bili krivi drevni pljačkaši grobnica. Prema hijeroglifskim tekstovima, svećenici i balzamatori 21. dinastije pokušali su popraviti ta oštećenja više od četiri stoljeća nakon što je faraon mumificiran.

"Vidimo da su, barem u slučaju Amenhotepa I., svećenici 21. dinastije s ljubavlju popravljali oštećenja koja su nanijeli pljačkaši grobnica, vratili mumiji njen prijašnji sjaj i ostavili na mjestu veličanstveni nakit i amajlije", rekla je Saleem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.