Znanstvenici o desecima tisuća mrtvih rakova u Engleskoj: "To je nepoznata bolest"

Screenshot: YouTube

POMOR rakova na sjeveroistoku Engleske 2021. i 2022. godine je vjerojatno uzrokovala do sada nepoznata bolest, zaključio je znanstveni odbor Odjela za okoliš, hranu i ruralna pitanja Ujedinjenog Kraljevstva (Defra). Povjerenstvo je zaključilo kako je malo vjerojatno da su za pomor odgovorne alge ili kemijsko zagađenje, kao što su sugerirala prethodna istraživanja. 

U listopadu 2021. je duž ušća rijeke Tees na obali Sjevernog Yorkshirea pronađeno na desetke tisuća mrtvih ili ugibajućih rakova i jastoga, a kasnije se ista stvar dogodila i južnije u ribarskom gradu Whitbyju.

U listopadu je skupina znanstvenika koju su angažirale udruge ribara objavila istraživanje o masovnim smrtima tih životinja. Ustvrdili su da uzrok tome nije cvjetanje algi, već da se vjerojatno radi o zagađenju piridinom koji se nalazi u sedimentu iskopanom kako bi se napravio prostor za novu luku na rijeci Tees.

"Nije opasno po ljude"

Britanska tajnica za okoliš Therese Coffey naredila je Defri da osnuje neovisni znanstveni odbor za daljnje istraživanje ovog pitanja. Odbor je sada izvijestio da se niti jedan od do sada predloženih čimbenika ne može okriviti za masovnu smrt rakova te da postoji 33 do 66 posto šanse da je pomor uzrokovala nepoznata bolest koja pogađa samo rakove i jastoge, piše New Scientist.

Tammy Horton iz Nacionalnog oceanografskog centra Ujedinjenog Kraljevstva, koja je sudjelovala u pisanju izvješća, navodi da bi nepoznata bolest mogla objasniti zašto su se rakovi trzali dok su ugibali, zašto je pomor trajao tako dugo i zašto ta situacija nije utjecala na drugi morski život. Dodaje kako ova bolest vjerojatno nije opasna po ljude. "Plodovi mora bit će sigurni za jelo", rekla je Horton.