Ukrajinac opisao život u Harkivu: Sad je mirno, najteže je kada idete na posao

Screenshot: HRT

ILIAS ŠČERBAKOV, doktor kemijskih znanosti Instituta za monokristale u Harkivu, opisao je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska kako trenutačno izgleda život u tom ukrajinskom gradu. Ščerbakov se javio s posla i rekao da je situacija sada mirna.

"Ujutro je bila samo jedna zračna uzbuna. Zračnih uzbuna inače je jako puno, zna ih biti i nekoliko u svega sat vremena. Najviše su uzrokovane raketiranjima. Takve situacije ovoga jutra nije bilo. Najteže je kada krećete na posao ili trebate do dućana. Moram reći da je u Harkivu nastradalo jako puno stambenih zgrada.

Grad Harkiv je prije rata imao više od 1.1 milijun stanovnika, moramo na to dodati i oko 100.000 studenata koji su dolazili studirati na lokalno sveučilište. Došlo je i oko 100.000  migranata iz Donbasa poslije 2014. godine", rekao je znanstvenik.

"Mnogi predjeli grada nisu funkcionalni"

Ščerbakov kaže da je na početku ruske invazije došlo do potpunog kolapsa dobavnih lanaca za Harkiv. Dodaje da hrane praktički uopće nije bilo i da su se zalihe ispraznile. No, s vremenom se stanje stabiliziralo.

"Živjeli smo na zalihama koje smo imali kod kuće. S vremenom se situacija stabilizirala i možemo reći da postoje trgovine mješovitom robom koje funkcioniraju. Situacija je možemo reći, stabilna, no ova urušavanja dovela su do toga da mnogi predjeli grada nisu funkcionalni.

Primjerice kod mene na poslu nema grijanja. Grad pokušava popraviti infrastrukturu. Mnogi pokušavaju otići iz grada. Javni prijevoz ne vozi, metro funkcionira kao sklonište te se ljudi prevoze ili svojim autom ili primjerice biciklom", kazao je Ukrajinac.

"Svi se sada bave volonterizmom"

Kako kaže, Ščerbakov ostaje u Harkivu zbog posla, odnosno opreme povezane s poslom, ali i zbog obitelji i branitelja. Ispričao je da branitelji iz dana u dan daju sve od sebe u obrani od agresora. 

"Svi se sada bave volonterizmom, dostavljamo hranu, lijekove, pomažemo vojsci, to je pravo jedinstvo, naše ujedinjavanje", ispričao je ukrajinski znanstvenik za Dobro jutro, Hrvatska.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.