Znanstveno vijeće Instituta za hrvatski jezik traži opoziv nove predsjednice Upravnog vijeća

Foto: Google Street View, Hina

ZNANSTVENO vijeće Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje od Ministarstva znanosti Predraga Šustara traži da opozove odluku kojom je za predsjednicu Upravnog vijeća tog instituta imenovana Sanda Ham s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Osijeku. Tvrde kako je novoimenovana predsjednica u sukobu interesa.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Znanstveno vijeće Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje svoj zahtjev temelji na činjenici da se prof. dr. Sanda Ham na tome položaju nalazi u višestrukome sukobu interesa.


1. Sukob interesa prof. dr. Sande Ham kao novoimenovane predsjednice Upravnoga vijeća Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje očituje se ponajprije u činjenici da je prof. dr. Sanda Ham suautorica Hrvatskoga školskog pravopisa (uz akademika Stjepana Babića i akademika Milana Moguša), koji je dosad u četiri izdanja objavila Školska knjiga (2005., 2008., 2009. i 2012.), a za koji je 2005. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH izdalo preporuku za upotrebu u svim osnovnim i srednjim školama RH. Preporuka MZOŠ-a od 16. veljače 2005. godine bila je na snazi do 31. srpnja 2013. godine, kad ju je dokinulo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH dajući preporuku za uporabu u svim školama u Republici Hrvatskoj Hrvatskomu pravopisu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Prof. dr. Sanda Ham kao suautorica dotad preporučenoga pravopisa u više je navrata medijski istupala protiv takve odluke Ministarstva smatrajući je isključivo politički motiviranom. Sukob interesa prof. dr. Sande Ham očituje se u činjenici da je kao suautorica pravopisa do pojave institutskoga pravopisa preporučenoga za školsku uporabu dobivala autorske honorare.

2. Prof. dr. Sanda Ham u više je navrata pisala izrazito negativno o Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje te je u svojim medijskim istupima o institutskim znanstvenicima govorila pristrano i neobjektivno te nastojala podcijeniti njihov rad. Smatramo da je takva osoba neprikladna za obnašanje  funkcije predsjednice Upravnoga vijeća Instituta.

3. Prof. dr. Sanda Ham  kao glavna i odgovorna urednica u znanstvenome je časopisu Jezik objavila neistinit i klevetnički tekst u kojem se vrijeđaju autori institutskoga pravopisa i ravnatelj Instituta dr. sc. Željko Jozić kao glavni urednik, a pravopis se naziva krpežom i kupusarom, što je ispod razine znanstvenoga diskursa. U tome su se članku, kao i u nizu ostalih članaka objavljenih u časopisu Jezik, iznosile neistine o radu institutskih znanstvenika na Hrvatskome pravopisu, pa je Institut nastojao sudskim putem dobiti zadovoljštinu za nanošenje štete ugledu Instituta. Od Hrvatskoga filološkoga društva traženo je smjenjivanje prof. dr. Sande Ham s mjesta glavne urednice časopisa Jezik.

Zaključno: Zbog činjenice višestrukoga sukoba interesa novoimenovane predsjednice Upravnoga vijeća prof. dr. Sande Ham Znanstveno vijeće Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje traži opoziv Odluke o imenovanju predsjednice i članova Upravnog vijeća Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje od 15. lipnja 2016. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.