Zrak u Zagrebu je zagađen, treba izbjegavati boravak na otvorenom

Ilustracija: Goran Stanzl/PIXSELL

Mjerne postaje pokazuju iznimno onečišćen zrak u kopnenom dijelu Hrvatske, ali i u dobrom dijelu Europe. Na četiri postaje u Zagrebu izmjerena je vrlo visoka koncentracija štetnih PM čestica pa se građanima savjetuje što manje boraviti na otvorenom.

Mjerne postaje na Mirogojskoj, Miramarskoj i Sarajevskoj cesti te na Jarunu i danas pokazuju vrlo visoku razinu čestica PM2.5 i PM10. Nije to ništa neobično za ovo doba godine, ali nije u svim dijelovima isto, rekla je za Radio Sljeme predstojnica Zavoda za higijenu okoliša Instituta za medicinska istraživanja Gordana Pehnec.

Foto: DHMZ

"Primijetili smo da najčešće koncentracija lebdećih čestica raste od sjevera prema jugu grada. To je dobrim dijelom vezano za nekakav smjer vjetra koji postoji u ovom području i sam geografski položaj grada. U ovim zimskim mjesecima često do porasta vrijednosti dolazi na svim postajama", rekla je Pehnec.

Foto: DHMZ

Nije kriv Jakuševec

Za lošu kvalitetu zraka nije kriv Jakuševec, nego ispušni plinovi vozila i povećano grijanje na kruta goriva. Sreća je da u zraku nema štetnih kemijskih spojeva, rekla je za Radio Sljeme Jasna Bošnir, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

"Postaje osim letećih čestica mjere i kemijske kontaminante u zraku. Kemijskih kontaminanata nema u većim količinama, sve vrijednosti su unutar graničnih vrijednosti. Zavod dodatno svaki tjedan mjeri i kakvoću zraka na Jakuševcu, gdje isto možemo vidjeti da su kemijski kontaminanti unutar zakonskih granica", rekla je Bošnir.

Građanima se preporučuje da danas što manje borave na otvorenom.

Medicinska istraživanja pokazuju da dugotrajna izloženost štetnim lebdećim česticama dovodi do respiratornih, kardiovaskularnih i neuroloških bolesti te do karcinoma, upozorava Pehnec.

"Upravo zbog tih saznanja je i WHO preporučio pooštravanje trenutno propisanih vrijednosti, tako da se na razini EU priprema nova direktiva o zraku", rekla je Pehnec.

Tomašević: Već radimo na tome

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručuje da gradska vlast radi na tome.

"Sve ove politike koje radimo, što se tiče širenja pješačke zone, unapređenja biciklističke infrastrukture, unapređenje javnog prijevoza, ključne su i mislim da ćemo dobiti još veću podršku građana grada Zagreba za to, kako bi isto tako imali i čišći i kvalitetniji zrak", rekao je Tomašević.

Ići ćemo s još mjera vezanih za energetsko siromaštvo, tako da u Zagrebu svakako smanjimo grijanje na kruta goriva. Na taj način ćemo također dati doprinos suzbijanju siromaštva, a s druge strane i bolje kvalitete zraka", rekao je Tomašević.

Dobra je vijest da se uskoro očekuju porast temperature i manji intenzitet grijanja pa bi se kvaliteta zraka trebala popraviti.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.