Zrće puno opasnog plina: Partijaneri se fiksaju na dječjem igralištu i dok voze

Video: Katarina Šapina/Index, Foto: Luka Šangulin/Index

VEĆ GODINAMA na Zrću su hit ampule dušičnog oksida, poznatijeg kao plin smijavac, koji mladi željni zabave koriste kao zamjenu za opijate.

>>>"Uzmem 50 dnevno": Kako se partijaneri na Zrću "šlagiraju" balonima<<<

Odbačene ampule plina koji se u Hrvatskoj može koristiti legalno mogu se pronaći na svakom koraku. Riječ je o plinu koji se može pronaći u medicini kao anestetik i ugostiteljstvu kao potisni plin za šlag. No mladi željni zabave davno su shvatili da ga mogu koristiti i u druge svrhe.

Na dječjem igralištu u parku u centru Novalje ampule leže odbačene ispred tobogana s kojeg se spuštaju djeca. Partijaneri sa Zrća plin iz balona udišu čak i dok voze automobile.

Kutije s ampulama plina mogu se legalno kupiti na štandovima, u klubovima pa čak i u trgovinama u Novalji. Cijena na Zrću je 350 kuna za kutiju s 24 ampule, a na ulazu u klubove stoje natpisi da se plin i baloni mogu kupiti unutra.

"24 punjača za šlag, deserte, pjene, umake i juhe. Koristiti samo prema uputama. Ne koristiti za ništa drugo osim za navedene svrhe. Ne udisati! Zlouporaba može biti štetna i opasna po zdravlje", stoji u opisu na kartonskoj kutiji u kojoj se prodaju ampule. 

No partijaneri na Zrću za te naputke ne mare, a ne mare ni oni koji ampule prodaju.

Mnogi od njih balone ne ispuštaju iz ruku pa troše i više od kutije dnevno. Dok čekaju ukrcaj na party brod, ampule plina trpaju gdje god stignu - u badiće, ruksake, torbe... Ako uzmete u obzir da obilazak na party brodu traje tek oko tri sata, onda vam je jasno koliko plina smijavca turisti na Zrću zapravo troše.

 "Udahnem otprilike dvije kutije dnevno", rekao nam je prošle godine jedan mladić koji je plin iz ružičastog balona udisao sjedeći na ulici u Novalji. 

To je 48 ampula plina u jednom danu. 

Dušikov oksid osim euforije može izazvati i blage halucinacije, a pretjerana upotreba povećava opasnost od nesvjestice. Može izazvati i povraćanje, glavobolje ili pospanost. Naravno, kao i druge slične supstance, u kombinaciji s pretjeranom količinom alkohola ili droga može izazvati i teže posljedice.

"Smijavac sam po sebi nije baš tako smiješna droga. Ona je možda smiješna onome tko je konzumira. Radi se o anestetiku koji izaziva sve one simptome koje izaziva dušični oksid kao anestetik", rekao je prije nekoliko dana u Dnevniku Nove TV Mario Bertina, bivši šef PNUSKOK-a koji ove godine brine o sigurnosti na Zrću.

"Po meni i po onome što kažu stručnjaci u svijetu, a rekao je i dr. Bagarić, plin je vrlo opasan. I nakon prve konzumacije i nakon 20. konzumacije može izazvati komu, srčani udar, moždani udar itd.", dodao je.

Iako nije ilegalan, u SAD-u, primjerice, postoji nekoliko zakona koji se odnose na raspačavanje dušikovog oksida maloljetnicima te na rekreativnu inhalaciju. U Velikoj Britaniji je dugo trajala debata oko dušikovog oksida (koji je iznimno popularan među mladim Britancima), da bi na kraju sud ipak odlučio da je taj plin ilegalan ako se koristi u rekreacijske svrhe, odnosno za "šlagiranje".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.