Najbolja jela na žlicu koja radimo cijelu jesen, nema tko ih ne voli
S DOLASKOM hladnijih dana, na našim se jelovnicima sve češće nalaze topla i krepka jela "na žlicu". Variva i guste juhe savršen su izbor za ručak ili večeru jer nas griju, bogata su okusima i često su još bolja idući dan. Od klasičnih recepata koji nas podsjećaju na djetinjstvo do zanimljivih kombinacija s jesenskim namirnicama, donosimo vam pet recepata koji će vas sigurno oduševiti.
1. Varivo s bundevom i suhim mesom
Ovo jesensko varivo idealno je za prohladne dane. Slatkoća butternut bundeve savršeno se spaja sa slanim okusom suhog mesa, stvarajući bogat i zaokružen obrok. Jelo je jednostavno za pripremu i ne zahtijeva puno vremena, a glavni sastojci su butternut bundeva, suho meso, mrkva i krumpir. Recept je ovdje.
2. Juha s kobasicom i kiselim kupusom
Pravo zimsko jelo koje svoje korijene vuče iz njemačke kuhinje ugrijat će vas i zasititi. Kombinacija kobasica i kiselog kupusa daje karakterističan, blago kiselkast i bogat okus. Iako se kuha dugo, većinu posla odrađuje štednjak, a rezultat je jelo puno okusa. Cijeli recept je ovdje.
3. Ričet
Ričet je tradicionalno varivo koje nas najbolje grije kad padnu temperature. Spoj ječma, graha i suhog mesa čini ga izuzetno hranjivim i zasitnim obrokom. Kao i mnoga druga variva, ričet je poznat po tome što je često još ukusniji dan nakon kuhanja, a cijeli recept za pripremu ovog klasika je ovdje.
4. Grah s kiselom repom
Mnogima omiljeno jelo koje miriše na djetinjstvo i bakinu kuhinju. Grah i kisela repa kuhaju se zajedno u jednom loncu, a dodatak suhog mesa daje mu onaj prepoznatljivi domaći okus. Priprema je vrlo jednostavna i ne može poći po zlu, a cijeli recept nalazi se ovdje.
5. Ribollita
Ribollita je gusta i krepka juha iz Toskane, savršena za tmurne dane. Prepuna je povrća, a njezinu osnovu čine stari kruh, bijeli grah i razno sezonsko povrće. Ime joj znači "ponovno prokuhana" jer se tradicionalno pripremala od ostataka minestrone juhe. Cijeli recept pronađite ovdje.