Audi oživio ludi projekt iz 1930-ih. Vozač je u sredini

Foto: Audi

DA je proizveden u svoje vrijeme, Auto Union Type 52 bi nesumnjivo bio najbrži automobil na planeti. 

Audi ga je sada oživio i doveo na festival brzine u Goodwood. Schnellsportwagen je trebao biti cestovna verzija trkaćeg bolida Type 22 Grand Prix. Pokretao bi ga V16 motor s 200 KS, a projicirana maksimalna brzina bila je 200 km/h. Nažalost, u osvit Drugog svjetskog rata projekt je napušten negdje 1935. godine i ostavljen u ladici, gdje je stajao sve do prošle godine. 

Audi je prvo uposlio specijaliziranu tvrtku Crosthwaite & Gardner da na osnovi dostupnih nacrta izradi karoserije, a potom i svih mehaničkih komponenti. Rad je trajao punih godinu dana, a automobil je gotovo identičan originalu od prije 70 godina. 

Jedina osjetna razlika je središnje postavljeni V16 motor s prednabijanjem, koji umjesto originalno predviđenih 4.4 sada ima 6 litara zapremine. Snaga je s 200 povećana na čak 520 KS. Nema sumnje, Type 52 je sigurno najspektakularniji Audi unazad nekoliko desetljeća. 

Čak se u njemu sjedi kao McLarenu - prostora za tri sretnika, a vozač je u sredini. Pritom ovaj bolid nije mali: u duljinu mjeri 5390 mm, širok je tek 1780 i visok 1660 mm. Ukupna masa automobila je 1450 kg. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.