Tek na 90 tisuća kilometara elektromobili poništavaju svoje "prljavo" porijeklo

Foto: Volkswagen

NOVA studija donosi iznenađujuće rezultate. 

Prema novoj neovisnoj studiji iz Njemačke, potvrđuje se ideja kako su električna vozila ekološki prihvatljivija u odnosu na konkurenciju pokretanu fosilnim gorivima. Jedini preduvjet je da se gleda cjelokupni životni ciklus automobila u iznosu od 200.000 km. 

Naime, gledamo li kraći period, rezultati su kudikamo drukčiji. Proizvodnja baterija je prljav posao, a to znači kako je električni automobil u proizvodnji daleko veće opterećenje na okoliš od proizvodnje automobila s klasičnim pogonom. I tako sve do 90.000 prijeđenih kilometara kad će električni automobil moći amortizirati i poništiti svoje "prljavo" porijeklo. Sve nakon toga je čisti plus za okoliš. 

"Točna procjena životnog ciklusa automobila ovisi o brojnim čimbenicima – mjestu proizvodnje, izvorima energije u proizvodnji vozila i komponenti, kao i pogonskom sustavu koji se koristi na cesti i korištenoj energiji", rekao je dr. Joachim Damasky, predsjednik VDI Gesellschaft Fahrzeug, Njemačkog inženjerskog udruženja. "EV i hibridna vozila počinju s ekološkim opterećenjem kroz resursno intenzivnu proizvodnju pogonske tehnologije u procjeni njihovog životnog ciklusa, budući da se proizvodnja baterija sada još uvijek redovito odvija u Aziji."

Ipak, nakon 200.000 prijeđenih kilometara električni automobil se pokazao osjetno "zeleniji". Električni auto emitirat će ukupno 24.2 tone CO2, dok će primjerice dizelaš u istom vremenu generirati 36 posto više, čak 33 tone. Još zanimljiviji je podatak kako će PHEV ili plug-in hibrid tijekom istog prijeđenog puta emitirati 24.8 tona CO2, odnosno tek 0.6 tona više od električnog automobila. 

Pritom nije sve crno-bijelo. Tako primjerice ako električni automobil koristi struju dobivenu izgaranjem fosilnih goriva treba prijeći 160.000 km da bi bio bolji od konvencionalno pogonjenog modela. 

"Moramo pogledati emisije stakleničkih plinova proizvodnje, trajanja i odlaganja u procjeni životnog ciklusa", rekao je Damasky. "Stoga nam treba više proizvodnje baterija proizvedenih u Njemačkoj, bolje recikliranje baterija i brzo širenje obnovljivih izvora energije." VDI ima sedam preporuka za promet pa se tako zalažu za obnovljive izvore energije, čišću proizvodnju baterija, poticanje PHEV vozila i e-goriva te ulaganja u željeznicu.