Električni auti nisu za prave muškarce? Analiza preseravanja Grand Toura

Foto: YouTube/Facebook/The Grand Tour

ANGLOFONI koncept muškosti neraskidivo je povezan sa sposobnošću automobila da sagorijeva fosilna goriva i pritom ispušta glasne zvukove. Barem je to slučaj s Jeremyjem Clarksonom, Richardom Hammondom i Jamesom Mayjem, postavom emisije o automobilima "The Grand Tour".

Čitava serija je jedna duga kriza muškosti, napisao je prije nekog vremena James O'Malley za Gizmodo. U nastavu donosimo najzanimljivije dijelove njegove analize.
 
"Nakon prve sezone Grand Toura, u kojoj je Hammond zaključio da sladoled jedu samo gejevi, druga sezona započela je u Švicarskoj, gdje se trio naoko zaputio kako bi dokazao da električni automobili nisu za prave muškarce.
 
Voditelji su u prvoj epizodi druge sezone uspoređivali automobile iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kako bi odlučili koji je najbolji. Clarkson je vozio benzinca, May hibrid, a Hammond Rimčev električni Concept One, koji je naposljetku i razbio.
 
Emisija ima ksenofobični prizvuk (hrvatski automobil u emisiji je trebao predstavljati čitavu istočnu Europu), no najžalosnije je to što je serija montirana, iako naoko izgleda kao da pokušava prikazati činjenično stanje stvari. Iako od takve emisije ne treba očekivati "pravu istinu", trebali bismo moći očekivati da će nam ona pružiti generalni uvid u prirodu prikazanih automobila.
 
Epizoda iz Švicarske naljutit će vas jer se radi o očitoj prijevari. Iako ekipa cijelo vrijeme ističe probleme s Rimčevim automobilom, to jednostavno nije pravi odraz iskustva vožnje električnog automobila po Švicarskoj".
 
Wellness hotel koji poslužuje odreske
 
"Epizoda počinje prijavom u hotel. Na zaprepaštenje voditelja, radi se o "wellness centru", pa se oni brinu hoće li tamo moći pojesti poštenu, heteronormativnu hranu i popiti piće. "Znam ljude koji ovo jedu", kaže Clarkson dok zuri u salatu. "Žene", zaključuje.
 
Odsjedaju u luksuznom hotelu Park Weggis izvan Luzerna, no pitanje je radi li se zapravo o wellness hotelu. Prema internetskoj stranici hotela, on je trenutno zatvoren radi renovacije. 
Prema TripAdvisoru, u hotelu postoji restoran Park Grill, u kojem se može naručiti piće i odresci. Prema tome, jasno je da se ne radi o "wellness centru".
 
Geografija Luzerna
 
"Voditelji potom kreću u švicarski muzej prijevoza, a kako bi onamo došli, svojim super-autima moraju proći kroz uske uličice Luzerna. Problemi se javljaju na tijesnom skretanju u ulici Werchlaubengässli.
 
Hammond tvrdi da je to brži put do odredišta, no s karte se jasno vidi da je skretanje bilo potpuno nepotrebno. Muzej je zapravo bliže hotelu od ugla koji su se voditelji mučili prijeći.
 
U muzeju se Clarkson trudi ispasti muškarčina anti-intelektualnim izjavama da je muzej dosadan, iako on izgleda nevjerojatno (službi za medije muzeja zasigurno je bilo drago što im je dopustila da ondje snimaju).
 
U muzeju su napadno prikazali kako Hammond puni svoj električni automobil, iako je muzej od hotela, u kojem također postoji punionica za električna vozila, udaljen samo 17,7 kilometara.
Idućeg dana Hammond tim odvodi u "dosadni" muzej šaha, a nakon toga u muzej olovaka, iako takav muzej ne postoji ni u Luzernu, ni u cijeloj Švicarskoj.
 
'Vodiš li nas u ovaj grad jer je jedini unutar 150 kilometara od našeg wellness centra gdje postoji punionica za tvoj automobil?', pita se Clarkson.
 
To je iritantno jer implicira da u Luzernu postoji samo jedna brza punionica, pa se Hammond može odvesti samo na jedno mjesto. Međutim, na području Luzerna nalazi se dvadesetak punionica tipa 2, kompatibilnih s Hammondovim automobilom. Štoviše, Švicarska je puna kompatibilnih punionica".
 
Utrka uzbrdo
 
"U posljednjem dijelu epizode, voditelji sudjeluju u utrci uzbrdo. Clarkson i May do mjesta natjecanja voze autocestom, no Hammond je prikazan kako kombijem prevozi svoj električni automobil.
 
 
Prema Clarksonu, on to čini jer je mjesto održavanja utrke od hotela udaljeno više od "300 kilometara", pa električni automobil ne bi imao dovoljan domet za stići do lokacije. Međutim, Rimac ističe da njegov Concept One ima domet od 330 kilometara, što bi možda bilo "tijesno", no dostatno. 
 
U svakom slučaju, utrka je održana u gradiću Hemberg, koji je od hotela zapravo udaljen samo 102 kilometra. Prema tome, Concept One bi imao dovoljan doseg za vožnju onamo i natrag te nekoliko utrka uzbrdo, jer je staza duga 1.758 metara.
 
Da je Hammond i morao ponovo napuniti svoj automobil, u okolici Hemberga postoji nekoliko punionica. Istina je da punionica ne postoji u Hembergu, no ondje nema ni benzinske postaje.
Sve u svemu, ispada da je cijela epizoda jedna velika muljaža, uključujući i Amazonov mobilni restoran s hot dogovima koji Clarkson i May vide u jednoj od scena".
 
Fosilne budale
 
"No, zašto je sve to važno? Grand Tour je jedna od najpopularnijih emisija na televiziji s izrazito visokom gledanošću. Gledaju je zaljubljenici u automobile, no serija električne automobile prikazuje u krivom svjetlu.
 
Znamo da ćemo se uskoro svi morati okrenuti električnim automobilima ako želimo zaustaviti klimatske promjene. Na održivom planetu nema mjesta motorima s unutarnjim izgaranjem.
 
Prema tome, Clarkson, May i Hammond nose određenu odgovornost. Njihove riječi su bitne, jer upravo su gledatelji Grand Toura oni koji će odlučiti o budućnosti automobilskog prijevoza. To su krhki muškarci koje treba uvjeriti da im kupovina električnog automobila neće uništiti muževnost.
Clarkson je tijekom utrke šokiran Rimčevom brzinom i ubrzanjem, no to ostaje u drugom planu jer automobil ne stvara dovoljno buke te zbog histerije oko njegova dosega.
 
Švicarska emisija možda slavi prošlost i sadašnjost, no Grand Tour bi se možda trebao početi više brinuti o budućnosti", zaključuje O'Malley za Gizmodo.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.