FOTO Kia rastura i na struju: Pogledajte novitete korejskog giganta

Foto: Kia

KIA je nakon lansiranja modela EV6 pokazala kako je spremna za elektrifikaciju, a sada pokazuje i svoju svestranost s čak tri nova koncepta.

Čak tri koncepta dolaze s prefiksom EV. Najmanji je EV3, a radi se o najmanjem električnom crossoveru iz Kije, ali to ne znači da je u pitanju neka minijatura. Naprotiv, ovaj auto nudi puno toga, pa i prijevoz bicikla ili romobila u stražnjem bunkeru.

EV3 je bio tek početak tzv. manifestacije ED Day koju je Kia organizirala u Seulu. 

Idući na redu je EV5. Opet se radi o crossoveru, dakako električnom, s dizajnerskim potpisom prepoznatljivim za EV seriju. Kia želi do 2026. godine prodavati godišnje milijun električnih automobila, a to bez ovakvog modela neće moći. Stoga smo za EV5 sigurni da kreće u proizvodnju, a prve glasine iz službenih izvora govore o mogućnosti startne cijene na samo 35.000 USD. 

Nudit će se tri opcije s obzirom na doseg i mogućnosti pogona, a početna izvedba ima prednji pogon. U tom slučaju baterija je 64 kWh, a doseg 530 km. Ovisno o izvedbi (baterija 84 kWh) doseg raste na 720 km. 
Ono što iznenađuje je da će ovaj model imati 400-voltnu arhitekturu pa će i snage punjenja biti nešto manje. Primjera radi, od 30 do 80% kapaciteta punit će se 27 minuta, dok EV6 za punjenje od 10 do 80% treba samo 18 minuta. Nema sumnje, cijena je presudila. 

A negdje između smjestio se EV4, koji su mnogi već prozvali nasljednikom Stingera. Ovo je možda i najzanimljiviji Kijin koncept i jedan od onih koji jednostavno moraju na ceste. I još nešto, EV3 i EV4 posebno najavljuju novi pristup u izvedbi interijera budućih Kijinih modela, kako po pitanju upotrebe reciklirajućih materijala, tako i kad je sam pristup dizajnu u pitanju.

"Kia ima noviju povijest s automobilima performansi poput Stingera i Stingera GT, vozačkim automobilima, i ne želimo to izgubiti u budućnosti", rekao je u Seulu šef Kijinog dizajna Karim Habib za Motor1. "Ima svjež, hrabar, neočekivan dizajn, s fokusom na performanse i vizualni učinak."

I doista, Kia je opet pokazala da može jako puno, čime je postala jedan od glavnih igrača na tržištu električnih automobila.