Studija potvrdila: "Tabletići" u autu opasniji od pušenja trave i alkohola!

Foto: Unsplash, IAM Roadsmart

APPLE CarPlay i Android Auto mogli bi vas više ugroziti tijekom vožnje nego konzumiranje psihoaktivnih supstanci, tvrde stručnjaci.

Nova studija otkrila je da sustavi za zabavu kao što su Android Auto i Apple CarPlay imaju veći utjecaj na vrijeme reagiranja nego vožnja pod utjecajem alkohola ili kanabisa.

Studija, koju je naručio IAM RoadSmart, najveća britanska neovisna dobrotvorna organizacija za sigurnost na cestama, otkrila je da su Android Auto i Apple CarPlay negativno utjecali na dužinu zaustavljanja vozila, kontrolu trake i reakcije na vanjske podražaje, prenosi Driving.

Zabrinjavajući nalazi uključuju i to da su vozači skidali pogled s ceste najviše 16 sekundi dok su koristili ove sustave. Ako vozite brzinom od 110 km/h, to iznosi otprilike 500 m vožnje. Duže vrijeme reakcije značilo je da se udaljenost na kojoj su se automobili zaustavljali pri uobičajenoj brzini vožnje na autocesti povećala za, u prosjeku, između četiri i pet duljina vozila.

Prema studiji, korištenje infotainmenta putem ekrana na dodir utječe nepovoljnije na brzinu reakcije vozača čak i od slanja SMS poruka tijekom vožnje.

U svjetlu zabrinjavajućih otkrića, Neil Grieg, direktor istraživanja u IAM RoadSmart, rekao je da ova dobrotvorna organizacija poziva vladu i automobilsku industriju da provedu vlastite testove i postave standarde u odnosu na njih.

"Procjenjuje se da je ometanje pažnje vozača faktor otprilike trećine svih prometnih nesreća u Europi svake godine", kaže on. "Dok prethodna istraživanja pokazuju da Apple CarPlay i Android Auto rade bolje od tradicionalnih prekidača i kontrola, rezultati ove najnovije studije izazivaju ozbiljnu zabrinutost oko razvoja i upotrebe najnovijih sustava za zabavu u vozilu."

"Sve što odvraća oči ili um vozača s ceste loše je za sigurnost na cesti."

Na testovima su sudionici radili seriju od tri vožnje na simuliranoj test ruti. U prvoj vožnji uopće nisu komunicirali sa infotainmentom, a u drugoj su ga koristili samo uz funkciju glasovne kontrole. U posljednjoj vožnji korišten je samo ekran osjetljiv na dodir.

Pokazalo se da obje metode kontrole sustava za zabavu odvraćaju pažnju. Kako što se moglo i pretpostaviti, ekran osjetljiv na dodir se pokazao daleko opasniji.

Dok su vozači shvatili da ih upotreba sustava ometa i prilagodili vožnju smanjujući brzinu, i dalje su se borili održati udaljenost do automobila ispred sebe, reagirati na vanjske događaje i ostati u svojoj voznoj traci. U testovima kontrole glasa i ekrana na dodir otkriveno je da je Apple CarPlay više ometao vozače od Android Auta, odgađajući vrijeme odaziva za 57%, odnosno 36%.

I CarPlay i Android Auto pojavili su se 2014. godine i tijekom ovih šest godina prošli su redizajn i brojna ažuriranja. Oba sustava su kompatibilna s većinom novijih automobila. Međutim, Android Auto nije kompatibilan s BMW-ovim vozilima.

Još jedno zanimljivo, ali i uznemirujuće otkriće je da su sudionici ozbiljno podcijenili vrijeme koje provode ne gledajući na cestu, ponekad i po čak pet sekundi - neki vozači su tijekom upravljanja dodirom proveli više od 12 sekundi ne gledajući gdje voze. Dvanaest sekundi je vječnost kada je riječ o vožnji brzinom kojom se obično vozi na autocesti.

Ovo je posebno zabrinjavajuće, jer su sudionici u studiji rekli da u vožnji u stvarnom svijetu više koriste ekran na dodir, nego glasovnu kontrolu. Neki korisnici Android Auta također su otkrili da je zbog grešaka u softveru ponekad teško koristiti glasovnu kontrolu.

Google i Apple se još nisu oglasili ovim povodom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.