Nakon prebrzih na udaru i preglasni: Nove kamere mjere čak i buku

Foto: Gov.uk, 123rf

SVIMA koji vole brzu vožnju, a ne zaziru od tuninga ne piše se dobro. Osim što će kamere pokrivati sve veći broj cesta, neke će "snimati" i zvučnu kulisu te bučnima slati kazne.

Upravo to događa se u Velikoj Britaniji koja je odavna pokrivena kamerama. No sada se uvode nove, a one će tražiti i bučne prijestupnike. Na udaru su svi koji su u procesu tuninga modificirali ispušni sustav, bilo skidanjem srednjeg lonca ili ugradnjom protočnijih.

I dok "naše" nove kamere prvenstveno love prebrze, a uskoro će i one koji ne koriste pojas ili koriste mobilni telefon, u Britaniji će tijekom sedam mjeseci hvatati i prebučne. Svi čiji automobili generiraju buku veću od dozvoljene dobit će kaznu. Ministarstvo prometa u svojem proglasu pritom ističe da su studije pokazale kako dugotrajno i često izlaganje buci utječe na incidenciju infarkta, pojavu visokog tlaka, pa čak i dijabetesa tipa 2.

Zasad je nepoznato hoće li ovakve kamere stići i na hrvatske ceste. Jer ovdje bi ulov bio zasigurno čak i bolji u odnosu na prekoračitelje brzine. Ne zbog brojnih tuniranih automobila, već zbog tužne situacije da malo tko danas popravlja dotrajale i probušene lonce. Krpa se sve, pa zašto ne bi i lonac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.