Evo kako vlasnici skupocjenih plug-in hibrida uzurpiraju punjače električnih vozila

DVIJE iste slike u dva hrvatska grada, a vjerojatno je ista takva situacija i u drugim prometnim mjestima s EV punjačima.

I dok smo prije gledali kako neki namjerno uzurpiraju mjesta za punjenje električnih vozila, pa čak ih i zagrađuju iz neke samo sebi objašnjive netrpeljivosti, sada svjedočimo novoj dozi snalažljivosti ili bezobrazluka, ovisno kako i iz kojeg kuta gledate na takve poteze. 

Naime, ove fotografije djeluju sasvim bezazleno. Porsche uz električni Taycan u ponudi ima i plug-in hibrid. Tu spada i Panamera koja se nudi u hibridnom E-Hybrid izdanju s malom baterijom koju je moguće puniti na punjaču. 

Međutim, kako govore ove fotografije, ali i svjedoci na stranici koja okuplja obožavatelje Tesle i električnih vozila, vlasnik ne puni bateriju. Dakle, punjenje nije pokrenuto, već se samo glumi punjenje. A razlog je sasvim očekivan – besplatno parkiranje. Upravo tako, kokošarenje ima novu dimenziju, a to je kupiti auto od oko 100.000 eura i onda pokušati besplatno parkirati. 

Isto su nam potvrdili i iz Tesla Motors kluba Croatia: "Vrlo često smo iz kluba električnih vozila počeli sretati Porsche hibride kako se samo spoje na punionicu kako bi uštedjeli za parking, jer nezapočeto punjenje je ujedno i dokaz da je s namjerom vozilo ostavljeno kako bi izgledalo kao da se puni. Čak i da se uvede "idle fee" ne može se nikom naplatiti jer korisnik nije autorizirao svoj "account" za punjenje. Ovo je čisti primjer zlorabe punionice.“

Prizor iz Splita novijeg je datuma, ali nije izoliran. Slične stvari dešavaju se već mjesecima i u Rijeci, gdje hibridna Panamera na isti način uzurpira prostor punjača u garaži Zgrade B, a može ju se vidjeti na još dvije lokacije. Inače, neka vas švicarska registracija ne zavara. Gesta je to koja uvelike asocira na Balkan, a našim kanalima uspjeli smo saznati kako je vlasnik automobila poslovan čovjek iz Hrvatske. 

Vlasnik Porschea švicarskih registracija ne može se žaliti da nije bio upozoren. Naime, brojni vlasnici električnih vozila već su mu ostavljali poruke na vjetrobranu, no on se na njih nije obazirao. Jednostavno ih je zgužvao i bacio. Kao vjerojatno i bonton, ako ga je ikada čitao. 

Pritom nas obavještavaju kako slučaj vlasnika Porschea nije izdvojen, pa tako EV punjače kao besplatan parking koriste i vlasnici drugih vozila, pa čak i električnih. Sličan prizor doživjeli smo i sami kad smo krenuli puniti testni Peugeot e-2008, a o čemu ćemo nekom drugom prilikom.